Groen & duurzaamheid

Vijvers: boeiend, maar niet ongevaarlijk

Water in de tuin is erg gewild. Een vijver kan voor kinderen echter gevaarlijk zijn. En hoe houd je hem schoon?

Noor de Graaf
12 September 2011 08:12Gewijzigd op 14 November 2020 16:34
Groene kikker in het water. Foto RD, André Dorst
Groene kikker in het water. Foto RD, André Dorst

Het probleem bij vijvers is vaak om een goed evenwicht te krijgen tussen planten en dieren, zodat het water helder blijft. Het moet niet nodig zijn om hiervoor allerlei stoffen aan het water toe te voegen.

Onderwaterplanten zoals waterpest en hoornblad zijn nuttig voor het zuurstofgehalte van het water. Bovendien kunnen vissen zich erin verschuilen, met name jonge visjes.

In de zomer groeien deze planten echter zo hard dat je er regelmatig een deel van moet verwijderen. Doe dit voor de herfst, want door het wegnemen van deze planten breng je een verstoring aan; het evenwicht moet zich herstellen.

Het is wijs om eerst informatie te zoeken over de aard van de waterplanten alvorens deze aan te schaffen. Vermijd planten die zo sterk groeien dat de vijver in korte tijd vol zit. Probeer het water voedselarm te houden, gebruik daarom leidingwater. Dat remt de groei van planten en ook van algen en groenwieren.

In het algemeen is het niet aan te raden om planten uit een sloot over te brengen in een vijver. Daarmee breng je dikwijls andere ongeziene gasten over, waar je vervolgens veel problemen mee kunt krijgen, zoals kroos of groenwier. Ervan af komen is meestal een groter probleem dan eraan komen.

Vermijd ook dat er in het najaar veel vallend blad in de vijver komt. Dit blad gaat rotten en dat leidt tot zuurstofgebrek en allerlei ongezonde stoffen in het water. Met name het aantal eencellige dieren zal hierdoor sterk toenemen.

Als de vijver diep genoeg is –meer dan 50 centimeter– en er wintergroene onderwaterplanten aanwezig zijn, kunnen kikkers en vissen tijdens de winter in de vijver overleven. Hierbij is het van belang dat het aantal vissen en kikkers niet te groot is in verhouding tot het volume, want ze gebruiken ook bij lage temperatuur wel enige zuurstof. Met name het aantal overwinterende kikkers wil ongemerkt nogal eens toenemen.

In de zomer is het wel leuk om de vissen af en toe een beetje te voeren, maar geef niet te veel, want ook dat verstoort het evenwicht. Ze moeten eigenlijk voldoende hebben aan de larven van muggen en andere insecten die in het water leven. In het najaar en in de winter hoeft voeren niet.

Ook het verversen van water dient normaal niet nodig te zijn, alleen aanvullen in een droge periode. Bij toevoer van veel regenwater, met name in de nazomer, wordt het water vaak troebel.

Belangrijk is verder dat de modderlaag niet te dik wordt. Kikkers kunnen er goed in wegkruipen, maar in de modder komen allerlei afbraakproducten vrij. Schoonmaken kan het beste in het voorjaar gebeuren.

Intussen hebben velen in dit land een vijver. Daarom is het goed om kinderen van jongs af vertrouwd te maken met de gevaren van de waterkant. Vissen en kikkers die bij het water horen, wekken bij de meeste kinderen nieuwsgierigheid. Vooral die springende kikkers vinden ze verbazend interessant. Water brengt een boeiend stukje eigen natuur met zich mee, maar is niet ongevaarlijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer