Binnenland

Zorg om behoud erfgoed in Urk

URK – Stichting Erfgoed Urk (SEU) maakt zich zorgen over de bescherming van authentieke plekjes in het vissersdorp.

Regioredactie
9 September 2011 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 16:32
Stichting Erfgoed Urk (SEU) maakt zich zorgen over de bescherming van authentieke plekjes in het vissersdorp. Foto ANP
Stichting Erfgoed Urk (SEU) maakt zich zorgen over de bescherming van authentieke plekjes in het vissersdorp. Foto ANP

Ze presenteert daarom zaterdag op Open Monumentendag een lijst van bedreigd erfgoed in Urk. „We dreigen de weinige authentieke plekjes die we nog hebben te verliezen. Urks erfgoed dient beter te worden beschermd”, aldus SEU in 
een verklaring die sinds deze week op haar website staat. 
Ze wil met de lijst burgers en gemeente een houvast geven om Urks erfgoed beter te bewaken.

Volgens de stichting dreigt het beschermde dorpsgezicht voorgoed te worden aangetast. Niet alleen door het geplande windmolenpark, maar ook door plannen die unieke plekjes en gebouwen van de kaart dreigen te vegen.

Op de erfgoedlijst staat scheepswerf Metz op de eerste plaats. Volgens de stichting zou het „bijzonder jammer” zijn als de 160 jaar oude werf verloren zou gaan. „De werf heeft zowel een economische als een culturele functie. De havenmeesterswoning is een fraai voorbeeld van de Amsterdamse Schoolarchitectuur.”

Het Oude Kerkhof bij het Kerkje aan de Zee verdient een monumentenstatus, meent SEU. „Urkers beseffen vaak niet hoe bijzonder Urks oudste dodenakker is. Unieke grafmonumenten worden regelmatig vervangen door ‘glimmende’ marmerplaten. Bovendien dreigt het historische hekwerk weg te zakken.”

Ook de onder scheepvaarders beruchte ondiepte De Vormt verdient als alleroudste gedocumenteerde stukje Urk bescherming, aldus SEU. „De pleistocene resten die nabij Urk onder water liggen dienen te worden onderzocht en moet samen met de zwerfstenen in het Van der Lijn Geologisch Reservaat worden beschermd”, vindt de stichting. Het reservaat is een gebiedje in het Urkerbos waar een opeenhoping van keien en leem zichtbaar aan de oppervlakte komt en dat in 1954 werd verklaard tot geologisch reservaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer