Twijfel in VS over mobiele laboratoria
Inlichtingendeskundigen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hadden „ernstige bedenkingen” over de conclusie van de inlichtingendienst CIA dat twee vrachtwagens met oplegger die in Irak waren gevonden „mobiele laboratoria” waren voor de productie van chemische of biologische wapens.
Desondanks brachten de CIA en de militaire inlichtingendienst DIA deze „conclusie” onder de aandacht van president Bush. Die verklaarde kort daarop tegenover de Poolse televisie dat de mobiele laboratoria „aantoonden” dat Bagdad over verboden wapensystemen beschikte. Een mening die kort daarop werd bevestigd door minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Deze gaf donderdag toe dat zijn eigen deskundigen inmiddels vraagtekens zetten bij het verhaal over de „mobiele laboratoria.”
Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat houden momenteel hoorzittingen over de kwaliteit van de inlichtingen die de basis vormden voor het besluit om Irak binnen te vallen. De Democratische afgevaardigden Sheila Jackson en Dennis Kucinich probeerden donderdag dit onderzoek uit te breiden tot mogelijk misbruik dat de Republikeinse regering van dit materiaal zou hebben gemaakt om de invasie van Irak te rechtvaardigen door „geselecteerde informatie vrij te geven.” De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden wees dit verzoek echter af.
Er blijkt intussen ook verschil van mening tussen de regering in Washington en de VN-deskundigen van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) in Wenen over de vondst van documenten en apparatuur in de tuin van de Iraakse kernwetenschapper Mahdi Shukur Obeidi. Dit materiaal heeft betrekking op Iraks kernwapenprogramma van vóór 1991 volgens Mark Gwozdecky, woordvoerder van het IAEA. „Dit materiaal bevestigt wat het IAEA al eerder meldde, namelijk dat Bagdad na 1991 blijkbaar geen actief kernwapenprogramma meer had”, aldus Gwozdecky.
Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer verkondigde donderdag een andere visie. „Het materiaal dat in de tuin van Obeidi werd gevonden was precies wat nodig was voor de bouw van een centrifuge om verrijkt uranium voor kernwapens te produceren en toont dus aan dat Bagdad z’n kernwapenprogramma onmiddellijk kon activeren zodra de VN-sancties tegen Irak zouden worden opgeheven”, aldus Fleischer. Obeidi leidde Iraks programma voor de bouw van centrifuges. Dat programma werd door de VN-wapeninspecteurs echter al in 1990 ontmanteld.