Ds. M. M. van Campen haalt Geestesgaven uit de verpakking
Geestesgaven zijn geschenken van de Heilige Geest, die wij in onze reformatorische traditie in de verpakking hebben gelaten, vindt ds. M. M. van Campen, hervormd predikant in Rotterdam-Zuid. Hij schreef daarom een eenvoudig boekje over de negen Geestesgaven zoals die genoemd worden in 1 Korinthe 12.
Ds. Van Campen wil Bijbelgetrouwe christenen binnen de gereformeerde gezindte er met ”De gereedschapskist van de Heilige Geest” op wijzen dat we geen geestelijke analfabeet mogen blijven, maar dat we de Geestesgaven moeten leren kennen en vooral leren gebruiken.
De schrijver blijkt gegrepen door het onderwerp. Het onderwijs van de Britse Bijbelleraar Derek Prince over de gaven van de Geest heeft hij „ingedronken als fris water.” Het was dr. W. J. Ouweneel die hem hielp het onderwerp in een Bijbels-theologisch kader te plaatsen, zo laat de schrijver aan het begin van het boekje weten.
Na twee inleidende hoofdstukken bespreekt ds. Van Campen de negen Geestesgaven in evenzoveel hoofdstukken. Daarna rondt hij zijn boekje af met een hoofdstuk over de vraag hoe de bronnen van de Geestesgaven heropend kunnen worden.
In de hoofdstukken waarin de Geestesgaven afzonderlijk beschreven worden, volgt de auteur steeds hetzelfde stramien. Eerst legt hij uit wat de gave betekent, vervolgens hoe deze gave terug te zien was in het leven van de Heere Jezus, daarna hoe deze gaven in de apostolische tijd gebruikt werden, om vervolgens een voorbeeld te noemen vanuit de kerkgeschiedenis. Elk hoofdstuk besluit met de vraag hoe deze gave functioneert of zou moeten functioneren in de hedendaagse kerk.
Ds. Van Campen betoogt dat alle gelovigen de Geestesgaven nodig hebben als gereedschappen om hun bediening goed uit te kunnen voeren. Deze gaven krijgt de gelovige nooit in eigen beheer. Ze worden uitgereikt op het moment dat ze nodig zijn, tot eer van de Heere, tot opbouw van elkaar.
Opmerkelijk is om te lezen dat „alle negen Geestesgaven voor elke bediening van belang zijn en elke gelovige ter beschikking staan, wanneer hij of zij ze nodig heeft.” Deze benadering heeft verstrekkende gevolgen. Iedere gelovige moet volgens de schrijver openstaan voor elke gave, want de Geest is gewillig ze te geven. De gaven niet ontvangen of gebruiken laat een gebrek aan openheid en gebed zien. Niet alleen vanuit pastoraal oogpunt zijn hier vragen bij te stellen (bid ik verkeerd als ik niet in tongen spreek?), ook exegetisch is het aanvechtbaar. Paulus wijst juist in 1 Korinthe 12 op de verscheidenheid van gaven. De een heeft deze gave, de ander een andere.
Het kenmerkende van de Geestesgaven is volgens ds. Van Campen het bovennatuurlijke karakter ervan. Alles wat ook een ongelovige kan hebben, is geen gave van de Geest. Deze mening heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld een ”woord van wijsheid” of een ”woord van kennis” niets met (op geestelijke wijze) verkregen wijsheid of kennis te maken heeft, maar op een bepaald moment ingegeven wordt door de Heilige Geest, zodat je er zelf verbaasd van staat. Deze benadering is niet nieuw, en zeker niet onbetwist, maar een doordachte uitleg van deze keuze wordt in dit boekje niet geboden.
Naast mooie voorbeelden worden ook voorbeelden genoemd die geforceerd overkomen. Als in het leven van de Heere Jezus gezocht wordt naar de gave van het woord der kennis, wordt gesteld dat Hij door die gave, die Hij op dat moment van de Geest ontving, kon weten wat voor leven de Samaritaanse vrouw leidde. Bijna even bijzonder is de gedachte dat Simon de tovenaar door de bovennatuurlijke gave van het onderscheiden van geesten ontmaskerd werd. Wist Petrus dáárdoor dat Simon niet oprecht was, of kon hij dat afleiden uit Simons woorden? En had de apostel die gave niet op het moment dat Simon gedoopt werd?
Dát de apostelen soms bovennatuurlijke gaven ontvingen, is duidelijk. De ontmaskering van Ananias en Saffira is daar een overtuigend voorbeeld van.
Het is de overtuiging van broeder Van Campen dat de herontdekking van de Geestesgaven tot grote zegen voor de kerken zal zijn. Een mooie trek in dit boekje is het verlangen naar meer van de Geest, meer eer voor de Heere en meer bloei voor Gods kerk. De uitleg van de Geestesgaven en de toepasbaarheid daarvan in de gemeente roepen echter meer vragen op dan dat er in dit boekje beantwoord worden.
Boekgegevens
De gereedschapskist van de Heilige Geest. De negen Geestesgaven, ds. M. M. van Campen; uitg. Groen, Heerenveen, 2011; ISBN 978 90 889 7012 2; 149 blz.; € 9,95.