Kerk & religie

Duitse academie kampt met geldzorgen

HANNOVER – De Akademie für Reformatorische Theologie (ART) in het Duitse Hannover verkeert in grote financiële problemen. Dat staat te lezen in een brief die de ART donderdag heeft gestuurd aan een aantal Nederlandse kerkenraden.

Kerkredactie
2 September 2011 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 16:26
In Heidelberg (foto) en in Hannover zijn enkele kleine reformatorische gemeenten ontstaan. De Akademie voor Reformatorische Theologie (ART) in Hannover leidt predikanten voor deze gemeenten op. De academie kampt met geldzorgen, blijkt uit een brief die gi
In Heidelberg (foto) en in Hannover zijn enkele kleine reformatorische gemeenten ontstaan. De Akademie voor Reformatorische Theologie (ART) in Hannover leidt predikanten voor deze gemeenten op. De academie kampt met geldzorgen, blijkt uit een brief die gi

In de brief schrijven de docenten dr. J.-B. Klautke en dr. V. E. d’Assonville dat twee derde van de donateurs zijn steun heeft ingetrokken sinds het vertrek van dr. Wolfgang Nestvogel bij de ART. Dr. Nestvogel legde vorig jaar juli zijn functie als rector en directielid neer, vanwege een conflict over de grondslag van de reformatorische opleiding.

Omdat de ART was gevestigd in het kerkgebouw van de gemeente van dr. Nestvogel in Hannover, moest de academie op zoek naar nieuwe huisvesting. Ook moest de ART op zoek naar gastdocenten om de colleges van dr. Nestvogel op te vangen.

De huidige twee docenten roepen reformatorische christenen in Nederland daarom op tot het geven van geldelijke steun, „zodat het werk van de ART niet verloren gaat. Op dit moment zijn wij in nood.”

De docenten erkennen in de brief dat Duitsland economisch geen arm land is, „maar (reformatorische) christenen zijn er in dit land zeer, zeer weinig.” „De grootste betrokken gemeente bestaat uit zo’n dertig leden”, zegt dr. Klautke in een reactie.

De ART heeft volgens hem nooit veel geld gehad, maar kon zich nog altijd redden. Nu zijn de problemen echter zo ernstig dat het voortbestaan van de academie in gevaar komt. „Ik wil niet aan die mogelijkheid denken, maar die is er wel”, verzucht hij.

Vanuit Nederland ontvangt de ART op dit moment steun van mensen op persoonlijke titel, maar niet van kerkgenootschappen, stelt dr. Klautke.

Dr. Klautke bracht recent een bezoek aan Nederland, onder andere aan de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten, om sponsors te benaderen. Binnenkort hoopt hij met dat doel naar de Verenigde Staten te vertrekken.

Ook in Duitsland probeert de rector mensen warm te maken om de ART te steunen. Tot op heden komt er nog niet veel geld binnen. „De stemming in Duitsland is tegen ons, vanwege het vertrek van dr. Nestvogel.”

M. Timmermans, secretaris van de Vrienden van Heidelberg en Dordrecht, een stichting die door de verspreiding van theologische lectuur de gereformeerde leer in het Duitse taalgebied wil verbreiden, steunt de oproep van dr. Klautke en dr. D’Assonville. „De ART is een onmisbare opleiding in Duitsland. Op reguliere universiteiten worden studenten bedorven door de algemene verzoeningsleer en de Bijbel­kritiek.”

Volgens Timmermans is het een plicht van reformatorische christenen om de academie te helpen. „Durven wij de verantwoordelijkheid tegenover de Heere te nemen om de laatste resten van het reformatorische getuigenis in Duitsland onder te laten gaan zonder een poging te doen om te helpen? De Duitse kerk is onze moederkerk. Het land van Luther, van de Heidelbergse Catechismus. Wij hebben een erfschuld in te lossen ten opzichte van de kerk daar.”

Reformatorische christenen steunen zendingswerk over heel de wereld, stelt Timmermans, „maar we zijn onze buren helemaal vergeten. De band tussen de Nederlandse en de Duitse kerk is verbroken. Alleen vanuit vrij­gemaakte hoek is er na de oorlog steun gekomen. Als dit scheepje zinkt, ben ik echt vreselijk teleurgesteld in mijn gereformeerde landgenoten.”

De stichting steunt de ART met een symbolisch bedrag van 500 euro, maar er is veel meer nodig, benadrukt de secretaris. „Alle studenten werken naast hun studie en de docenten hebben een eigen achterban die hen bekostigt. Desondanks is er jaarlijks zo’n 90.000 euro nodig om de academie draaiende te houden.”

Ook de christelijke gereformeerde prof. dr. J. W. Maris, voorzitter van het curatorium van de ART, steunt de oproep tot steun van harte. Hij deelt mee dat er vanuit de ART aan gewerkt wordt om in Duitsland de ondersteuning te versterken. „Vanuit Neder­land is er altijd veel gedaan om de academie te steunen. Dat blijft op dit moment extra nodig om in een moeilijke periode staande te kunnen blijven.”

Prof. Maris hoopt „dat de Heere de fondsenwerving zal zegenen en dat het werk voortgang zal vinden. In de afgelopen tien jaar is de ART nooit een organisatie met een bult geld geweest. We hebben onder Gods zegen altijd van de hand in de tand geleefd.”

Ook de reformatorische gemeenten in Duitsland die verbonden zijn met de ART kampen met zorgen op financieel terrein. Volgens ds. Sebastian Heck van de Selbständige Evangelisch-
Reformierte Kirche (SERK) in Heidel­berg is de voornaamste oorzaak daarvan dat de gemeenten klein zijn. „Zondag bezochten 31 personen onze kerkdienst. Wij moeten onszelf bedruipen en tegelijk een academie en een eigen tijdschrift levensvatbaar houden.”

De ART werd in 2000 opgericht om de continuïteit van het gereformeerde gedachtegoed te waarborgen. Midden jaren negentig van de vorige eeuw waren in Duitsland enkele kleine reformatorische gemeenten ontstaan, onder andere in Hannover en Heidelberg, als reactie op onder meer de liberale visie van de Evangelische Kirche in Duitsland op homoseksualiteit.

Ook was er onvrede over de Amerikaanse wijze van gemeente­opbouw die steeds meer ingang vindt in Duitse evangelicale gemeenten. De ART leidt predikanten voor deze reformatorische gemeenten op.

www.reformatio.de

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer