Boonstra laakt lekken overheid
Oud-Philips-topman Cor Boonstra voelt zich „publiekelijk aan de schandpaal genageld” door aanhoudende berichten over het justitieel onderzoek naar zijn aandelenhandel.
De raadsman van Boonstra verwijt de overheid een bewuste actie te voeren om Boonstra zo veel mogelijk te schaden. Volgens J. Italianer, de advocaat van Boonstra, wordt bestuurders van grote bedrijven op die manier schrik aangejaagd om maar vooral niet zelf te handelen in aandelen.
Italianer wijst niet concreet op het openbaar ministerie, maar spreekt opzettelijk over de staat in algemene zin. De advocaat zegt niet precies te weten welk overheidsapparaat stelselmatig gegevens laat uitlekken over het justitieel onderzoek. „Maar de overheid heeft er belang bij. Door Boonstra keihard aan te pakken wordt er een voorbeeld gesteld.”
Boonstra besloot maandag, na de afgelopen tijd te hebben gezwegen, te reageren naar aanleiding van een bericht in het Algemeen Dagblad.
De krant meldde dat het onderzoek naar de topman is uitgebreid naar Philips zelf. Italianer ontkent dat er sprake is van een uitbreiding en benadrukt dat er geen sprake is van nieuwe ontwikkelingen. „Het behoort tot de standaardprocedure de notulen van de raad van bestuur te onderzoeken. Dat geldt ook voor alle transacties van degene tegen wie het onderzoek loopt. Voorzover ik weet zijn notulen van de vergaderingen van de raad van bestuur al vorig jaar rond de zomervakantie beschikbaar gesteld.”
De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) deed in april vorig jaar aangifte bij justitie omdat Boonstra mogelijk voorkennis had bij de aankoop van aandelen van het amusementsconcern Endemol. Later kwam er nog een aangifte bij wegens handel met aandelen Ahold. Ten tijde van het handelen van Boonstra was hij commissaris bij Ahold.
Bij Philips, de STE en het openbaar ministerie in Amsterdam wilde maandag niemand reageren.