Buitenland

Westen geeft geld Gaddafi aan nieuwe bewind

TRIPOLI (ANP) – De val van kolonel Muammar Kaddafi is voor Europese landen aanleiding om zijn bevroren tegoeden beschikbaar te stellen voor de nieuwe machthebbers in Libië. Het gaat om miljarden euro’s.

31 August 2011 12:38Gewijzigd op 14 November 2020 16:24
Tripoli, dinsdag 30 augustus 2011. Foto EPA
Tripoli, dinsdag 30 augustus 2011. Foto EPA

Het meeste geld moet uit Frankrijk komen: 1,5 miljard euro. Het land heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toestemming gevraagd om de tegoeden bij Franse banken vrij te geven. In totaal had Frankrijk circa 8 miljard euro aan Libische tegoeden bevroren, waarvan enkele honderden miljoenen eerder deze maand al werden vrijgegeven.

Groot-Brittannië kreeg dinsdag van de Veiligheidsraad al toestemming om ruim 1 miljard euro bij Britse banken vrij te geven. De VS kregen vorige week voor eenzelfde bedrag toestemming. Andere betalers zijn voormalig kolonisator Italië (500 miljoen euro) en Spanje (16 miljoen euro). Nederland gaf eerder deze maand 100 miljoen euro vrij voor de verspreiding van medicijnen onder de Libische bevolking.

De Europese Unie wil mogelijk vrijdag ook de sancties tegen onder meer oliebedrijven en havens in Libië versoepelen. Daarmee hoopt de EU de economie in het land weer op gang te brengen.

Donderdag is er in Parijs een internationale top over de toekomst van Libië. Alle landen die meedoen aan de militaire missie in Libië zijn aanwezig. Ook China en Rusland zullen de top bijwonen. Beide landen waren gekant tegen de militaire aanval en weigeren vooralsnog de nieuwe machthebbers, de Nationale Overgangsraad, te erkennen. Wel hebben ze grote economische belangen in Libië en willen ze invloed uitoefenen op de wederopbouw.

Libië is na een maandenlange strijd vrijwel geheel in handen van de nieuwe machthebbers. Alleen om de kuststad Sirte moet nog strijd worden gevoerd. Als Sirte valt, is dat het definitieve einde van het 42-jarige regime van Gaddafi, zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, woensdag.

Gaddafi komt uit de streek van Sirte. De meeste inwoners behoren net als hij tot de Kaddafastam. „Mijn persoonlijke mening is dat Gaddafi zich schuilhoudt in Libië zelf. Het is een groot en vrij leeg land”, aldus Frattini.

Italië heropent donderdag zijn ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli. Die werd op 18 maart gesloten. Eerder deze week heropende Frankrijk zijn ambassade.

Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen zijn woensdag op het Martelarenplein in Tripoli samengestroomd om het islamitische Suikerfeest te vieren. Een imam die voorging in het gebed, prees de verdrijving van de „tiran Gaddafi”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer