Commentaar: Bachmann moet politieke vertaalslag nog leren
Amerikanen zijn er wel aan gewend dat politici publiekelijk de Bijbel aanhalen en het christelijk geloof gebruiken om hun woorden kracht bij te zetten. Vaak doet dat zelfs weldadig aan. En zeker in vergelijking met Nederland, waar alles wat naar religie riekt zo langzamerhand naar de rand van de samenleving is verdrongen.
Maar het kan ook te ver gaan. De Amerikaanse presidentskandidaat Michele Bachmann presteerde het dit weekeinde op een campagnebijeenkomst in Sarasota om het natuurgeweld dat de Verenigde Staten de afgelopen dagen trof voor haar politieke karretje te spannen. De aardbeving en de orkaan Irene die de Amerikaanse oostkust te verwerken kreeg, waren volgens haar een kennelijke waarschuwing aan het adres van Washington.
Dat natuurverschijnselen en andere opmerkelijke gebeurtenissen als roepstemmen van God kunnen worden beschouwd, staat natuurlijk buiten kijf. En dat de mensheid daar veel te weinig oog voor heeft, is eveneens boven alle twijfel verheven. Als politici daar in oprechtheid aandacht voor vragen, valt dat alleen maar toe te juichen.
Maar het gaat bepaald niet aan die opmerkzaamheid voor politieke doeleinden te misbruiken. Bachmann meende te kunnen concluderen dat de aardbeving en de orkaan „Gods manier zijn om politici te vertellen dat zij de uitgaven moeten beperken en het begrotingstekort moeten repareren.” „Ik weet niet wat God nog meer moet doen om de aandacht van politici te trekken. We hebben een aardbeving gehad; we hebben een orkaan gehad. Hij zei: Ga je vanaf nu naar Me luisteren?”
Luisteren naar God bleek echter bijzaak, want direct voegde Bachmann daar een oproep aan het Witte Huis aan toe: „Luister naar het Amerikaanse volk, want het Amerikaanse volk raast op dit moment. Het weet dat de regering op een morbide vreetdieet is, en we moeten de uitgaven drastisch beperken.”
Die opmerkingen gingen zelfs conservatieve Republikeinen, die vanouds voor een kleine overheid en terugdringing van de overheidsuitgaven zijn, te ver. Toen Bachmann merkte dat haar uitlatingen nogal wat deining veroorzaakten, haastte ze zich te verklaren dat ze een grapje had gemaakt. Maar niet nadat ze op een campagnebijeenkomst in Florida haar uitleg over het recente natuurgeweld nog eens dunnetjes had overgedaan.
„Ik ben iemand die van humor houdt; ik heb een groot gevoel voor humor”, riep Bachmann gisteren in Miami. Het is maar wat je humor noemt. De orkaan Irene kostte aan zeker 44 mensen het leven, ontwrichtte het openbare leven langs de Amerikaanse oostkust en veroorzaakte de ergste overstromingen in tachtig jaar in de staat Vermont.
Politiek gezien zijn de opmerkingen van Bachmann overigens wel begrijpelijk. Ze moet alle zeilen bijzetten om haar Republikeinse rivaal, de Texaanse gouverneur Rick Perry, rechts in te halen. Perry organiseert bidstonden als onderdeel van zijn campagne en is zeer uitgesproken over zijn christelijke opvattingen. Dan kan Bachmann natuurlijk niet achterblijven. Ze moet alleen nog leren de politieke vertaalslag op het juiste moment te maken.