Rapport C2000 zit Kamer niet lekker
De Tweede Kamer weigert na het zoveelste debat over het rampencommunicatiesysteem C2000 over te gaan tot de orde van de dag. Stopzetten van het project is echter geen optie.
Dat was woensdag de uitkomst van het overleg met minister Remkes van Binnenlandse Zaken over het rapport van de Algemene Rekenkamer over C2000. „Snoeihard”, betitelde de Kamer het rapport.
Het nieuwe communicatiesysteem voor de gezamenlijke hulpdiensten is volgens de Rekenkamer eens zo duur als destijds is becijferd. Het eindbedrag lijkt zelfs in de buurt van 1 miljard euro uit te komen. Het megaproject heeft bovendien ernstige vertraging opgelopen en er zijn diverse technische tekortkomingen aan het licht gekomen.
Maar wat de Tweede Kamer vooral niet lekker zit, is dat ze onvolledig en te laat over de problemen met C2000 is geïnformeerd. Dat dit niet met opzet is gebeurd, wil de Kamer nog wel aannemen. „Dat had er nog bij moeten komen”, reageerde kamerlid Slob (CU) cynisch.
De moeilijkheid is dat minister Remkes, die het dossier overnam van de vertrokken staatssecretaris Hessing, nog maar een maand verantwoordelijk is voor het dossier. „Als Hessing hier had gezeten, had ik het wel geweten”, vatte Slob het probleem samen. Ook De Wit (SP) heeft er grote moeite mee dat er geen conclusies aan het vernietigende rapport van de Rekenkamer worden verbonden. „Het is weer de sorrydemocratie”, hoonde hij.
GroenLinks-kamerlid Vos vond dat het rapport minister Remkes het schaamrood op de wangen had moeten jagen. Daarop bekende de bewindsman zich „rotgeschrokken” te zijn van het rapport. Het tijdelijk stopzetten van het project, zoals D66 had bepleit, zou volgens hem echter „dodelijk” zijn voor het draagvlak bij gemeenten en hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulances. CDA’er Spies, die haar vermoedens in het rapport bewaarheid zag, wierp de vraag op of we in Nederland zulke grote projecten wel aan kunnen.
Uit een nieuw rapport over C2000, dat woensdag aan Remkes werd aangeboden, blijkt dat nog steeds niet duidelijk is wat gemeenten en hulpdiensten kwijt zijn aan het nieuwe systeem. Het is nog maar de vraag of zij wel voldoende geld hebben gereserveerd.