Kerk & religie

Prof. Kwakkel: Gedeeltelijke switch naar Aix uitdaging

KAMPEN – Oudtestamenticus prof. dr. G. Kwakkel (Kampen) gaat met ingang van volgend seizoen voor de helft van zijn tijd doceren aan de Faculté Jean Calvin in het Franse Aix-en-Provence.

26 August 2011 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 16:20
Prof. Kwakkel. Foto M.K. Boersema - polderphoto.nl
Prof. Kwakkel. Foto M.K. Boersema - polderphoto.nl

Prof. Kwakkel (52) werkt sinds 1987 aan de vrijgemaakte Theologische Universiteit in Kampen, eerst als docent Semitische talen, sinds 1993 als hoogleraar Oude Testament.

Van jongs af aan komt Kwakkel in Frankrijk, vertelt hij. „Gingen we als gezin naar het buitenland, dan gingen we naar Frankrijk, omdat daar familie van mijn moeder woonde.”

Als student studeerde Kwakkel een halfjaar aan de kleine gereformeerde opleiding in Aix-en-Provence, die sinds vorig jaar Faculté Jean Calvin heet. Later maakte hij zich met anderen sterk voor de Stichting Kampen-Aix-en-Provence, die de band tussen beide theologische faculteiten onderhoudt. Als voorzitter van de stichting adviseert hij het bestuur van de Franse faculteit (in totaal zo’n honderd studenten), die geen steun van de staat ontvangt.

Waarom nu ook het docentschap in Aix? Prof. Kwakkel: „Allereerst omdat daar twee vacatures zijn die moeilijk opgevuld kunnen worden. De beide docenten die Hebreeuws en Oude Testament doceren, zijn allebei 65. Daarbij komt dat ik langzamerhand een ongemakkelijk gevoel begon te krijgen over mijn tamelijk riante positie als hoogleraar in Kampen, in vergelijking met de zorgen die ze in Aix hebben. Daar leven ze van giften en is het ieder jaar weer een gebedsverhoring als de begroting rond is.”

In Frankrijk is een groot gebrek aan gereformeerde theologen. „De opvolging van prof. Paul Wells bijvoorbeeld is een groot probleem. Sowieso zijn er maar weinig echt Franse docenten aan de opleiding verbonden. De anderen komen uit Zwitserland, Engeland of Amerika.”

De hoogleraar zal twee keer per jaar twee maanden in Frankrijk zijn. Voor de rest van de tijd blijft hij in Kampen werken. Hij verwacht dat de switch hem zal verrijken. „In het buitenland stellen studenten andere vragen, is mijn ervaring. In Frankrijk heeft men ook veel meer dan hier met de secularisatie te maken. De vragen van schepping en evolutie spelen daar veel meer. Tegelijk is de verbondsmatige benadering van het Oude Testament waarmee wij vertrouwd zijn daar veel minder bekend. Het is een uitdaging die ook voor mijn eigen ontwikkeling als oudtestamenticus geen kwaad kan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer