Legendarische vechter en redder verlaat het toneel
SAN FRANCISCO – De brief waarin Appletopman Steve Jobs (56) zijn vertrek aankondigde, zorgde wereldwijd voor treurnis bij Applefans.
„Stop aan de top, goed gespeeld Steve Jobs, goed gespeeld”, zo reageerde een Applefan op Twitter. Jobs kondigde zijn vertrek in een korte brief aan.„Ik heb altijd gezegd dat als er ooit een dag zou komen waarop ik niet meer zou kunnen voldoen aan de verplichtingen en verwachtingen als ceo van Apple, ik de eerste zou zijn om dat naar buiten te brengen. Helaas is die dag nu gekomen.”
Jobs was tot en met gisteren niet alleen de baas van Apple, maar ook degene die het Amerikaanse technologiebedrijf van een faillissement redde. Onder zijn aanvoering groeide Apple uit tot een van de grootste wereldmerken.
Hij heeft vanaf de oprichting een sleutelrol gespeeld bij het dwarse technologiebedrijf. Dankzij zijn aanstekelijke enthousiasme voor Apples producten wist Jobs miljoenen mensen wereldwijd in de ban te krijgen van onder meer de Mac, de iPod, de iPad en de iPhone. Hij wordt door vriend en vijand bewonderd om zijn visie.
Apple werd op 1 april 1976 opgericht door Jobs en zijn vriend Steve Wozniak. In 1977 beleefden ze hun eerste succes met de verkoop van de Apple II, waarmee Apple mensen enthousiast wist te maken voor een van de eerste personal computers.
In 1997 balanceerde het bedrijf op de rand van de afgrond. Jobs verloor in 1985 een gevecht om de macht met de voormalige bestuursvoorzitter van Pepsi Cola, John Sculley, en werd aan de kant geschoven. Een harde klap voor Jobs, die Scully nota bene zelf voor die taak had uitgekozen.
In 1997 werd hij echter als redder teruggehaald, omdat Apple bijna failliet ging. Binnen enkele jaren had Jobs het bedrijf weer op de rails. Bijna alles wat het technologiebedrijf, onder de bezielende leiding van Jobs, in de markt zette, werd een succes. Kleine foutjes werden Jobs vergeven.
Jobs kampt al jaren met een slechte gezondheid. In 2004 leed hij aan alvleesklierkanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Hierna leek het de goede kant op te gaan, totdat hij begin dit jaar opnieuw met ziekteverlof ging. Alleen om de nieuwste iPad te presenteren en voor een diner met Barack Obama verscheen hij weer in het openbaar.
Jobs opvolger, Timothy Cook (50), is volgens directe medewerkers de tegenpool van zijn voorganger: hij wordt omschreven als kalm, vriendelijk en zeer gezond. Cook werkt sinds 1998 bij de softwaregigant.
Anno 2011 is Apple het op een na waardevolste bedrijf ter wereld, met een marktwaarde van 349 miljard dollar (ruim 242 miljard euro). In mei 2010 werd Apple de grootste technologieonderneming van de Verenigde Staten en passeerde daarmee Microsoft.
De handel in aandelen Apple werd gisteren stilgelegd kort voordat de mededeling over het aftreden van Jobs naar buiten werd gebracht.