Zwijnen zetten Ermelo-Noord op z’n kop
ERMELO – „Het is net alsof er een shovel doorheen is gegaan.” Het huilen staat Guusje Sitsen (68) uit Ermelo nader dan het lachen nadat haar klinkerpaadje weer eens is omgeschoffeld door wilde zwijnen.
De gemeentepagina in de huis-aan-huiskranten en de digitale nieuwsbrief van gemeente Ermelo bevatten vorige week een dringende oproep van de plaatselijke boswachters: „Voer geen zwijnen en dump geen (groen)afval in het bos!” Henne de Ruiter en Henk Jan Zwart hebben het druk met het verdrijven en afschieten van tientallen wilde zwijnen, die tot ver in de bebouwde kom doordringen en complete tuinen ruïneren.
De groenopzichters zijn ervan overtuigd dat de wilde varkens worden gevoerd. „Geen wonder dat ze daarvoor iedere keer terugkeren”, zegt De Ruiter. Ook het illegaal storten van afval in de groenstroken en bosvakken binnen de bebouwde kom trekt zwijnen aan. „Het afval gaat rotten, composteren, insecten leggen er eitjes in en op een gegeven moment wemelt het afval van dierlijk leven: een lekkernij voor wilde zwijnen.”
Het is zover gekomen dat de zwijnen ook overdag in Ermelo-Noord blijven. Enkele zeugen hebben in de grote tuinen vol struikgewas jongen gekregen.
De familie Sitsen uit Ermelo ondervindt de gevolgen. Ze wonen aan de Wilhelminalaan, tenminste een halve kilometer bij het dichtstbijzijnde bos vandaan. Toch komen er al vier jaar zwijnen op bezoek in de grote tuin van het echtpaar. „Ik hoorde eens ’s nachts een enorm lawaai; er viel een vaas om en er kraakten takken. Toen ik tegen mijn man zei dat er zwijnen in de tuin liepen, werd ik eerst een beetje uitgelachen, maar het bleek echt zo te zijn. Die beesten hadden me toch een lol! Je hoorde ze gewoon knorren van plezier.” Toen Sitsen eens in haar handen klapte, rende een biggetje van schrik de vijver in en verdronk.
Ondanks dat het Ermelose echtpaar een hek om de 4600 vierkante meter grote tuin heeft staan, komen de zwijnen ieder jaar terug. „Ze graven er gewoon een opening onderdoor. En als ik dat barricadeer, vinden ze wel weer een ander gaatje.”
In de Ermelose nieuwsbrief krijgen burgers het advies hun tuin af te zetten met ingegraven gaas of stroomdraadjes. Bij Sitsen betekent dit dat er al gauw zo’n 300 meter nieuw hekwerk moet komen. Stroomdraden werken ook niet. „Daar mag geen takje tegen aankomen, omdat er dan stroom afvloeit. Langs ons hele hek staan struiken en bomen, dus dan zouden we die allemaal moeten rooien om de stroomdraden vrij te laten.” De Sitsens hopen dat jagers toestemming krijgen om de beesten binnen de bebouwde kom af te schieten. In de Faunawet is vastgelegd dat een jager mag schieten als er in een straal van 50 meter geen bebouwing staat. In Ermelo-Noord hebben de boswachters slechts twee plaatsen waar dat het geval is. „We hebben daar al enkele nachten gepost, maar geen zwijnen gesignaleerd”, zegt Zwart.
Om toch binnen de bebouwde kom op andere plekken te schieten, is ontheffing van de provincie nodig. Epe heeft dat gekregen. Ermelo nog niet. Zwart: „In Epe is de overlast nog erger. Daar zijn de zwijnen minder schuw en is de veiligheid van burgers in gevaar.”
Buurtbewoner Sitsen zegt dat ze zich onveilig voelt in haar eigen tuin. „Als ik zo’n moeder met jongen zie, durf ik niet naar buiten. Zo’n zeug kan agressief worden als ze denkt dat haar biggetjes worden bedreigd.”
De Ermelose boswachters gaan regelmatig ’s nachts de wijk in, om de zwijnen te verjagen met behulp van honden. Verder rijden ze met hun jeep met schijnwerper langs de bosranden om daar de zwijnen af te schieten.
De laatste twee weken zijn er geen zwijnen gesignaleerd in Ermelo-Noord. Zwart: „Dit betekent niet dat ze definitief verdwenen zijn. Vannacht kan het weer raak zijn.”