Economie

Kamer vaker ingelicht over hulp Griekenland

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet gaat de Tweede Kamer wekelijks vertrouwelijk informeren over de stand van zaken rond de Europese hulp aan het noodlijdende Griekenland. Het kabinet hoopt daarmee verwarring over het nog uit te werken hulpplan verder te voorkomen.

22 August 2011 14:46Gewijzigd op 14 November 2020 16:16
Minister De Jager.  Foto ANP
Minister De Jager. Foto ANP

In een brief aan de Kamer benadrukt minister Jan Kees de Jager (Financiën) maandag nogmaals dat er geen sprake is van een overeenkomst tussen Griekenland en Finland over een onderpand voor de steun, zolang niet alle eurolanden daarmee hebben ingestemd.

Volgens De Jager kloppen de berichten niet als zou er al een rechtsgeldige overeenkomst tussen Griekenland en Finland zijn. Die zou volgens hem ook onwerkbaar zijn.

Eind vorige week ontstond door de vermeende ‘Finse deal’ opnieuw onrust in de Kamer over de steun aan Griekenland. Eerder gebeurde dat al rond de precieze bijdrage van de eurolanden en de private sector.

Finland eist in ruil voor zijn steun aan Griekenland een onderpand, dat contant uitbetaald wordt. Nederland is tegen zo’n constructie omdat uiteindelijk bij een faillissement van Griekenland de andere eurolanden er voor zouden moeten opdraaien.

In de afspraken van juli is vastgelegd dat eurolanden om een onderpand mogen vragen. Op aandringen van Finland werd er vervolgens een plan uitgewerkt. Nederland en andere landen wisten dat Finland en Griekenland aan het onderhandelen waren.

De Jager schrijft dat Nederland, met een aantal andere landen, steeds de noodzaak van een gelijke behandeling heeft bepleit. Als er een regeling komt waarbij onderpand voor de steun komt, wil Nederland meedoen. Onderpand kan wat ons land betreft echter alleen een onderdeel zijn van een totaalpakket dat ter goedkeuring aan alle landen wordt voorgelegd. De Jager heeft zijn Finse ambtgenoot eerder ingelicht over de Nederlandse bezwaren.

Inmiddels heeft Oostenrijk een nieuw voorstel gedaan rond het onderpand voor de financiële steun. Maar dat wijst Nederland af omdat ook daarin de eurolanden niet gelijk profiteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer