Economie

Merkel en Sarkozy willen euroregering

PARIJS (ANP/RTR) – Duitsland en Frankrijk streven naar een centraal geleid economisch beleid binnen de eurozone. Dat bleek dinsdag na overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

16 August 2011 19:11Gewijzigd op 14 November 2020 16:12
Bondskanselier Merkel en president Sarkozy willen een euroregering.  Foto EPA
Bondskanselier Merkel en president Sarkozy willen een euroregering. Foto EPA

„Ons eerste voorstel is om een echte economische regering te vormen voor de eurozone”, stelde Sarkozy. „Die zal bestaan uit regeringsleiders en zal twee keer per jaar bijeenkomen, of vaker als dat nodig is.” De euroregering zou een vaste voorzitter moeten krijgen, die voor 2,5 jaar wordt benoemd. De huidige EU-president Herman Van Rompuy is volgens Merkel en Sarkozy momenteel de beste kandidaat voor die functie.

Merkel gaf verder aan dat eurolanden hun begrotingsbeleid voortaan moeten aanpassen als dat vanuit Brussel wordt geëist. De Europese Commissie moet volgens haar grotere bevoegdheden krijgen om landen die zich niet aan de regels houden te straffen. De beide regeringsleiders willen daarnaast dat alle eurolanden de maximale omvang van hun overheidstekort in hun grondwet vastleggen.

Merkel en Sarkozy onderstreepten hun toewijding aan de redding van de eurozone. „Daarvoor is een grotere wisselwerking tussen het financieel en economisch beleid in de eurozone nodig”, stelde Merkel.

Euro-obligaties zijn volgens Merkel en Sarkozy voorlopig geen optie. „We denken daar hetzelfde over”, zei Sarkozy. „Euro-obligaties komen aan het einde van het Europese integratieproces, niet aan het begin.”

De vergroting van het noodfonds voor eurolanden is volgens de Franse president evenmin aan de orde. Volgens hem zit er nog genoeg geld in het fonds en zal er bij elke vergroting kritiek blijven dat het vangnet te klein is. „Als we het verdrievoudigen vraagt iemand op de volgende persconferentie waarom we het fonds niet verviervoudigen. Er zit een omvangrijk bedrag in het fonds, daar gaan we serieus mee om.”

Duitsland en Frankrijk willen wel de eigen regels voor vennootschapsbelasting harmoniseren. Volgens Sarkozy moet dat ertoe leiden dat de regels en tarieven vanaf 2013 gelijk zijn in Duitsland en in Frankrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer