Regen mag de pret op Nederlandse camping niet drukken
Wie in Nederland gaat kamperen, weet dat het verstandig is om altijd voorbereid te zijn op regen. Dit wisselvallige seizoen zijn paraplu, waterdicht schoeisel, boek en spelletjes onmisbaar. Toch haken maar weinig gasten af, merken campingeigenaars. Echte bikkels laten zich niet door wat nattigheid uit het veld slaan.
Een druilerige middag aan het Veluwemeer. Er staat een straffe wind. Genieten voor de surfers. Hun isolerende pak en de inspanning zorgen er wel voor dat ze het niet koud krijgen. De overige campinggasten zoeken met dit weer liever het verwarmde zwembad op.
Degenen die in een (sta)caravan verblijven, hebben het best goed getroffen in vergelijking met de gasten die in een tentje kamperen. Zo’n klein huis kan na een paar dagen regen misschien wat te klein aanvoelen, zeker met kinderen, maar het is er tenminste warm en droog.
Anders is dat met het ‘echte’ kamperen. Een fikse bui met harde windvlagen kan een tentje zwaar op de proef stellen. Doorstaat hij de test, dan zit de eigenaar goed. Anders zit hij met gebroken tentstokken. Of met naden die blijken te lekken. Wie verstandig is, graaft in ieder geval een greppeltje rond de tent als er zwaar weer wordt afgegeven. Want een tent die blank staat, is geen pretje.
Toch betekent een druiligere zomer zoals we die dit jaar beleven echt niet alleen kommer en kwel voor campinggasten, stelt woordvoerstel Sylvia Jansen van droompark Hooge Veluwe in Arnhem. Ze is het in ieder geval niet eens met het in de media geschetste beeld dat mensen toch wel heel zielig zijn als ze met dit regenachtige weer gaan kamperen.
Om aan te tonen dat het best meevalt met het weer, bedacht het park een originele actie. In de periode van 1 tot en met 20 augustus geeft Hooge Veluwe een ”mooiweergarantie” af. Medewerkers nemen daarvoor in deze weken elke dag om 14.00 uur de temperatuur op. Komt de gemiddelde temperatuur tijdens een verblijf van minimaal vijf dagen boven de 20 graden uit, dan betaalt de toerist zijn rekening zelf. Ligt de gemiddelde temperatuur lager, dan komen de kosten voor rekening van het vakantiepark.
Tot op heden heeft de campingeigenaar niet te klagen; de temperatuur ligt sinds 1 augustus vrijwel elke dag boven de 20 graden, meldt Jansen.
Weliswaar vallen ook in Arnhem de nodige buien, maar van die nood maakt de medewerkster graag een deugd. Zo vertelt ze over de kuil op de parkeerplaats waar zich na een flinke bui altijd een poel vormt. Het park organiseert daar dan een wedstrijdje voor de kinderen: alle eendjes zwemmen in het water.
„Een echte kampeerder blijft niet weg voor een beetje regen”, stelt Jansen, al moet ze wel toegeven dat het veld de afgelopen weken minder goed is bezet dan normaal gesproken in het hoogseizoen.
Het negatieve beeld van de Nederlandse campings bestaat deze zomer vooral in de beleving van journalisten, meent Wanda van Eck van Recron, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland. „De campingeigenaars zijn tevreden. Als de weersvooruitzichten goed zijn, boeken mensen gewoon een last minute.”
Daarbij scheelt het wellicht dat velen tegenwoordig een vast dak boven hun hoofd hebben. „Het is een trend die we al een paar jaar zien. Steeds meer mensen huren een stacaravan of een huisje, in plaats van dat ze met hun eigen caravan of tent komen.”
Ook bij regen vermaken de gasten zich wel, stelt Van Eck. Ze gaan er in ieder geval niet eerder om naar huis. „Er is veel vertier en vermaak: een recreatieteam, een zwembad, een tennisbaan, et cetera. Het is leuk op de camping.”
Op diverse plaatsen in het land zorgen evangelisatie- en recreatieteams van Dabar voor wat vermaak, al kent hun programma ook serieuze ingrediënten, zoals de dagelijkse avondsluiting en een campingdienst en sing-in op zondag.
De dag van het Dabarteam op recreatieoord Veluwe Strandbad in Elburg begint ’s ochtends met de kinderclub. Na een Bijbelverhaal is er tijd om te knutselen. Knippen en plakken kan het beste binnen gebeuren, merkte het team al. „De wind is te hard. De tekeningen waaiden vanmorgen van tafel”, zegt Elma.
’s Middags en ’s avonds organiseert het achtkoppige team verschillende activiteiten. De ene keer voor jonge kinderen, de andere keer voor tieners of volwassenen: een volleybalwedstrijd, een vossenjacht of teenslippers versieren voor de dames. De meeste van de spellen worden buiten gehouden. Tot nu toe vielen ze nog niet echt in het water, en de teamleden hopen dat dit zo blijft.
Met het Reformatorisch Dagblad, dat ze dagelijks bezorgd krijgen, kunnen de teamleden prima uit de voeten. Na lezing kunnen de pagina’s prima dienstdoen als kleding voor kleine dames. Die pronken ermee als was het een echte baljurk.
De ”soos” die volgt op de avondsluiting zorgt wel voor chronisch slaapgebrek onder de teamleden. Sommigen lagen de vorige nacht pas rond halfvier op bed, met de wekker alweer op halfacht. Of teamleidster Arinde dat nog anderhalve week volhoudt? „Jawel hoor.”
Voordeel van een natte zomer
De Nederlandse musea profiteren van het matige zomerweer. In juni trokken ze ongeveer 7 procent meer bezoekers dan in dezelfde maand vorig jaar. De Nederlandse Museumvereniging heeft de cijfers voor juli nog niet beschikbaar, maar het bezoekersaantal lag ook in deze –wisselvallige– maand hoger dan gebruikelijk, zo is de indruk.
Enkele musea meldden zelf al de cijfers. Zo trok het Rijksmuseum in Amsterdam in juni en juli bijna 8 procent meer bezoekers dan in dezelfde maanden vorig jaar. Maar ook een ‘buitengelegenheid’ als het Openluchtmuseum in Arnhem zag de bezoekersaantallen in juni stijgen met 17 procent en in juli met 10 procent. Bij warm weer kiezen mensen sneller voor andere activiteiten dan een museumbezoek, aldus een woordvoerster.
Het kwakkelende zomerweer is verder goed voor pizzakoeriers. Bezorgrestaurants lieten weten deze zomer bijna twee keer zo veel bestellingen te hebben gekregen als in 2010. De grootste Nederlandse bestelsite thuisbezorgd.nl wijt dit aan het wisselvallige weer. Een belangrijk deel van de bestellingen doen mensen via smartphones vanaf campings en vakantieparken. Het weer nodigt immers niet uit om naar buiten te gaan. Daarbij bieden steeds meer campings draadloos internet.
„Het hoort bij ons klimaat”
Een regenachtige zomer hoort gewoon bij het Nederlandse, of beter gezegd het West-Europese, klimaat. Waarom deze zomer nat is, terwijl die een paar jaar geleden juist warm en zonnig was, is niet te zeggen.
„Daarin zijn wij nietig”, stelt Cees Molenaars van het KNMI in De Bilt. „We zitten relatief dicht bij de oceaan. Dat is de bron van elke depressie.” Alfred Snoek van MeteoConsult in Wageningen bevestigt dat het grillige weerpatroon in Nederland nu eenmaal bij ons zeeklimaat hoort.
„In 2003 en 2006 hebben we warme, zonnige zomers gehad. Mensen gaan dat dan als de norm zien”, stelt Snoek. Hij kan zich wel voorstellen dat het wisselvallige weer van de afgelopen maanden extra tegenvalt door het contrast met het warme, droge weer in het voorjaar.
Maar ook in absolute zin is het een slechte zomer, geeft hij toe, met minder zon en lagere temperaturen dan gebruikelijk. Daarbij viel er in de maand juli landelijk gezien twee keer zo veel regen dan normaal gesproken het geval is. „Maar dat is statistiek. Het zegt niets over de oorzaak”, aldus Molenaars. „Was het maar zo simpel. Dan zouden we meer aan seizoensverwachting kunnen doen.”
Zowel Molenaars als Snoek geeft aan dat weerkundigen uiterlijk tot tien dagen vooruit het weer kunnen voorspellen. „Op de tiende dag vertoont het daadwerkelijke weer nog enige overeenkomst met de verwachtingen. Op de elfde dag is dat verband al helemaal zoek.”
Voor zover Snoek al iets over de komende periode kan zeggen, dan is het hooguit dat dit in grote lijnen hetzelfde blijft.