Inspectie noemt hoteleigenaren laks bij legionella
Hoteleigenaren doen te weinig om legionellabesmetting te voorkomen en bij meer dan 40 procent van de zwembaden is een legionellabesmetting aangetoond.
Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie, dat staatssecretaris Van Geel (Milieu) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De bewindsman wil met extra maatregelen legionellabesmetting voorkomen. Hij wil in de nieuwe legionellaregeling vastleggen dat eigenaren van hotels en zwembaden verplichte controlemetingen uitvoeren om legionellabesmettingen te voorkomen. De inspectie heeft eind 2002 een onderzoek uitgevoerd bij 96 hotels.
Uit het onderzoek bij honderd overdekte openbare zwembaden blijkt dat er in 42 procent van de gevallen een legionellabesmetting is geconstateerd. Het ministerie noemt het percentage besmettingen erg hoog.
Een nieuw gevormd Landelijk Platform Wateradviesbedrijven verwijt Van Geel onvoldoende te doen om het water vrij van legionella te houden. De staatssecretaris vindt dat in bedrijven, scholen, sportaccommodaties en kantoren voortaan geen preventieve maatregelen hoeven te worden genomen. Die blijven wel vereist voor risicovolle locaties, zoals ziekenhuizen, hotels en zwembaden. De Tweede Kamer behandelt het plan woensdag.
Eigenaren van locaties met een hoog risico zijn verplicht om een analyse uit te voeren en maatregelen te nemen om legionellabacteriën te voorkomen. Ook worden ze verplicht om het leidingwater periodiek op legionellabacteriën te controleren. Als er sprake is van een laag risico geldt de plicht „deugdelijk leidingwater” beschikbaar te stellen.
De wateradviesbedrijven hebben becijferd dat slechts 3 procent van alle installaties onder het hoge risico vallen. Daardoor vinden zij dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders onvoldoende wordt beschermd tegen legionella. Bij het platform is in onder meer de Stichting Veteranenziekte aangesloten. Ook is het platform gelieerd met KIWA het keuringsinstituut op het gebied van water.
Legionellabacteriën kunnen ziekteverwekkend en zelfs dodelijk zijn als zij in bepaalde hoeveelheden via kleine waterdeeltjes in de lucht worden ingeademd. Naar aanleiding van de uitbraak van legionella in 1999 in Bovenkarspel is de tijdelijke regeling legionellapreventie opgesteld. Als gevolg van de besmetting op de Westfriese Flora overleden 32 mensen.