Binnenland

Nederland herdenkt capitulatie Japan

DEN HAAG (ANP) – Nederland herdenkt de komende dagen op diverse plaatsen de capitulatie van Japan, 66 jaar geleden.

12 August 2011 08:17Gewijzigd op 14 November 2020 16:09
Foto ANP
Foto ANP

Door de overgave van Japan op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Tijdens de Japanse bezetting van Nederland-Indië zaten 100.000 Nederlanders vier jaar lang vast in interneringskampen. Van hen overleden er tijdens de oorlog 13.000 door honger, uitputting en de slechte leefomstandigheden in de kampen.

De grootste herdenking vindt op maandagmiddag plaats in Den Haag. Bij het Indisch Monument leggen onder anderen premier Mark Rutte en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) een krans. Een leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag, de adoptieschool van het monument, houdt een toespraak en de Residentie Bach Ensembles zingen diverse liederen. Deze herdenking trekt jaarlijks duizenden belangstellenden.

In de Tweede Kamer worden zondagochtend het einde van de Tweede Wereldoorlog, de capitulatie van Japan en de Nederlandse slachtoffers herdacht. Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, leggen een krans bij de Indische Plaquette in de hal van het Kamergebouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer