Binnenland

„Zondagsreferendum Soest is dode mus”

SOEST – De Soester referendumverordening is eigenlijk een dode mus. Dat vindt Jolanda Walet, die ten strijde trekt tegen de nieuwe winkeltijdenregeling van april, waarin de zondagsopenstelling van drie supermarkten wordt geregeld.

Van onze correspondent
9 August 2011 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 16:06

Nog ruim 2000 inwoners van Soest moeten zich deze week melden voor een ondersteuningsverklaring, maar wegens de vakantie lijkt dat een illusie. Zonder de verklaringen komt het referendum er niet.

Het blijft voor Walet moeilijk uit te leggen: dat er nógmaals getekend moet worden wil het referendum echt doorgaan. „Veel mensen denken dat het referendum er al komt. Zelfs voor mensen bij mij uit de straat, die er echt bovenop zitten en al meededen met de inleidende verzoeken, was onduidelijk dat ze weer nodig zijn.” Slechts een kleine 200 sympathisanten kwamen tijdens kantoortijd op het gemeentehuis of op dinsdag- of woensdagmiddag bij wijkcentrum De Drie Eiken in Soesterberg. Zeker 500 mails en brieven heeft Walet de afgelopen weken de deur uit gedaan. Ook de kerken zijn aangeschreven: „Van één kerk weet ik dat er zondag over gesproken is.”

Walet vreesde al dat deze volgens haar beperkte inlever­locaties en -tijden mogelijk een te hoge drempel zouden betekenen. Daarom stond ze eind juni voor de rechter om zelf als inleverlocatie te worden aangewezen, maar haar bezwaar strandde „op punten en komma’s.” Ook de gemeente gaf niet thuis: „Walet heeft als initiatiefneemster belang bij het verkrijgen van zo veel mogelijk ondersteuningsverklaringen en wordt daarom niet als onafhankelijk persoon gezien”, zo citeert ze.

Walet: „Ik ben tegen het voorstel vanwege de overlast van herrie en parkeren op zondag. Anderen zijn dat vanwege hun geloofsovertuiging. Ook 70 procent van de ondernemers is tegen, bleek uit enquête van de gemeente. Het beloofde draagvlakonderzoek onder de burgers is er nooit geweest.”

Een meerderheid van de raadsfracties vond dat niet meer noodzakelijk. Daarom heeft het college direct een besluit genomen over de aanpassing van de winkeltijdenverordening.

Walet is teleurgesteld. „Alles wat we konden doen, hebben we gedaan. Ik heb er wel heel veel van geleerd.”

Haar rol is echter nog niet uitgespeeld. „In het Overijsselse Hengelo zijn ze afgelopen week weer van de zondagsopenstelling afgestapt vanwege de oneerlijke concurrentie. Daarover ga ik de raadsleden aanschrijven. En de Soester Zakenkring. Verder hangen er bij de kleinere winkels raamposters en liggen er ondersteuningsverklaringen.”

Walet overhandigde ook SGP-burgemeester Noordergraaf een poster met het verzoek deze thuis op te hangen. Maar Noordergraaf laat in een schriftelijke verklaring weten dat zijn persoonlijke standpunt hierin er niet toe doet.

Hij vindt dat de bestuurlijke besluitvorming zorgvuldig heeft plaatsgevonden over zowel de winkeltijdenverordening als de referendumprocedure. „Op het moment dat het referendum is aangevraagd, is aangegeven dat bij aanvang van de procedure op dat betreffende moment de periode voor het indienen van ondersteuningsverklaringen in de zomervakantie zou vallen.”

Volgens Walet was er echter nauwelijks een andere keus. „Binnen zes weken na het raadsbesluit over de Winkeltijdenwet moest er worden gereageerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer