Gouda stuurt lastige Marokkanen op vechtsportles
GOUDA – De gemeente Gouda gaat overlastgevende Marokkaanse jongeren aanpakken door hun vechtsportlessen aan te bieden. Deze opmerkelijke aanpak moet leiden tot minder overlast in de wijken en een groter gevoel van veiligheid bij Gouwenaars.
Gouda wil in september met de lessen starten en doet dit in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Vechtsport & Maatschappij (NIVM) en een aantal Goudse vechtsportscholen. Dat heeft het NIVM woensdag bevestigd.
Gouda kampt al jaren met overlast, waarbij agressie van Marokkaanse jongeren het meest in het oog springt. De stad is de afgelopen jaren ook vaak in het nieuws geweest wegens overlast gevende Marokkaanse jongeren. „Nu zet de gemeente zich in om verder problematisch gedrag te voorkomen bij de Goudse jeugd. De aanpak richt zich in eerste instantie op jongeren die voor overlast zorgen of dreigen te ontsporen, maar nog niet op het criminele pad zijn beland. We beginnen met hangjongeren, maar als het goed draait, sluiten we niet uit dat we de zwaardere gevallen gaan benaderen”, aldus Jurgen Huizenga van het NIVM.
Gouda en het NIVM verwachten dat het aanbieden van vechtsportles aan Marokkaanse probleemjongeren de overlast in de wijken vermindert, zodat er een groter gevoel van veiligheid ontstaat bij Gouwenaars.
Volgens Huizenga is de vrees ongegrond dat vechtsportlessen aan die jongeren averechts werken en dat de deelnemers de vechttechnieken gaan misbruiken.
Huizenga stelt dat de hangjongeren door vechtsportlessen een gedragstraining krijgen, omdat er onder meer wordt gewerkt aan zelfbeheersing en zelfvertrouwen. „De populariteit van vechtsport neemt de laatste jaren ongekend toe. Vechtsport heeft daarnaast een grote potentie om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke thema’s.” De afgelopen jaren is dat bewezen door de positieve resultaten in landelijke vechtsportprojecten en onderzoeken, aldus Huizinga.
Het NIVM gaat in samenwerking met twee Goudse vechtsportclubs aan de slag met een preventieprogramma. Medewerkers van deze sportscholen leren via een speciale training eerst hoe ze vechtsport kunnen gebruiken voor een positieve ontwikkeling van jongeren.
In het preventieprogramma zetten zij vervolgens de vechtsport in als pedagogisch instrument om probleemjongeren op kwaliteiten te sturen. „Denk hierbij aan competenties als zelfbeheersing, zelfvertrouwen, herkennen en erkennen van emotie en (zelf)respect”, aldus Huizenga.
Huizenga denkt niet dat de deelnemers de vechttechnieken gaan misbruiken. „Jongeren denken tijdens het sporten dat ze lekker cool bezig zijn – wat natuurlijk ook zo is. Maar intussen krijgen ze onbewust een gedragstraining.”
Gareel
Het Goudse CDA is niet overtuigd van de positieve uitwerking van het plan en vraagt zich af of Marokkaanse agressieve en overlastgevende jongeren met karatelessen wel in het gareel zijn te krijgen. „Betrokkenheid en inzet voor de stad komen ook vanuit de opvoeding. Wij missen dan ook de rol van de ouders in dit plan”, zo reageerde CDA’er Van Rossum desgevraagd.
Het initiatief roept bij de CDA-afdeling de nodige vragen op aan het adres van het gemeentebestuur. „Waarom wordt een vechtsport aangeleerd aan jongeren die agressief gedrag vertonen? Hoe worden deze jongeren en hun ouders op andere manieren verantwoordelijk gehouden voor dit gedrag? Welke garanties zijn er dat deze vechtsportlessen zullen bijdragen aan een positieve betrokkenheid van deze jongeren bij de Goudse samenleving?” zo somt Van Rossum op.
Het is aan het gemeentebestuur om na het zomerreces antwoord te geven op deze en tal van andere vragen vanuit de Goudse samenleving.