Kerk & religie

Christenen Nigeria vrezen bloedig weekeinde

BUKURU – Christenen in Nigeria vrezen komend weekend een nieuwe geweldsuitbarsting van Boko Haram. De radicaalislamitische beweging zou de dood van haar leider –vorige week twee jaar geleden– willen wreken op christenen en christelijke regeringsfunctionarissen.

Kerkredactie
3 August 2011 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 16:02
Een man loopt langs een beschadigde kerk in Kazaure (Noord-Nigeria). Het geweld tegen christenen in Nigeria is in de afgelopen weken fors toegenomen, signaleert de stichting Open Doors. Foto EPA
Een man loopt langs een beschadigde kerk in Kazaure (Noord-Nigeria). Het geweld tegen christenen in Nigeria is in de afgelopen weken fors toegenomen, signaleert de stichting Open Doors. Foto EPA

Burgers uit het noorden van Nigeria zijn massaal op de vlucht geslagen na een reeks aanslagen door Boko Haram in de afgelopen maanden. Dorpen en steden zijn veranderd in spooksteden, vertellen christenen aan Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt.

De afgelopen weken pleegde Boko Haram een reeks aanslagen in Noord-Nigeria. Hierbij had de radicale moslimgroepering het gemunt op politieke, militaire en christelijke doelen. Het zint Boko Haram niet dat een christen, Goodluck Jonathan, het Afrikaanse land leidt. Na zijn inauguratie eind mei laaide het geweld in alle hevigheid op.

Boko Haram streeft naar een volledig islamitisch Nigeria en wil in alle deelstaten de sharia invoeren. Op dit moment is de sharia van kracht in veertien noordelijke Nigeriaanse deelstaten. Het zuiden van Nigeria is hoofdzakelijk christelijk.

Na de recente aanslagen en de reactie daarop van het Nigeriaanse leger –waarbij leden van Boko Haram werden gedood– kwam een exodus van zowel moslims als christenen op gang. „Christenen laten ons weten dat burgers het gebied massaal verlaten en naar het zuiden trekken. Ze zeggen dat er geen sprankje hoop is dat de situatie snel zal veranderen”, aldus Open Doorswoordvoerder Jan Vermeer.

„Sommigen zeggen dat ze niet van plan zijn ooit nog terug te keren. Nu veiligheidsdiensten laten weten dat er dit weekeinde nieuwe aanvallen worden verwacht, specifiek gericht op christenen en christelijke leden van de regering, staat buiten kijf dat Boko Haram met harde hand bezig is het christendom uit Nigeria weg te verwijderen.”

In juni pleegde de radicale moslimgroepering een bomaanslag in de buurt van de stad Maiduguri. Ook in Jos, een stad die op het snijvlak ligt van het islamitische noorden en het christelijke zuiden, is de situatie uiterst gespannen. Deze stad was vaker het toneel van geweld tegen christenen.

Ondanks strenge veiligheidsmaatregelen lijkt ook het leger het geweld niet te kunnen stoppen. Kerken en gebedsgroepen in het noorden van Nigeria hebben een periode van 21 dagen bidden en vasten afgekondigd. „In deze periode richten ze zich op God en vragen Hem in te grijpen”, aldus Vermeer. „We kijken gespannen uit naar wat dit weekend gaat brengen en bidden met de Nigeriaanse christenen mee.”

Eenheid

Overigens in het niet allemaal kommer en kwel in Nigeria. Volgens Dafes Philip Mwelbish, een vooraanstaand lid van de Christian Association of Nigeria, een christelijke koepelorganisatie, maakt de kerk in zijn land ondanks de toenemende vervolging een sterke groei door.

In een interview met enkele journalisten gaf Mwelbish vorige week aan dat de moeilijke omstandigheden waarin veel kerken verkeren er niet toe leidt dat Nigeriaanse christenen minder bereid zijn zending te bedrijven. Het geweld leidt zelfs tot een versnelde groei van het christendom.

Mwelbish gaf het interview in de marge van een bijeenkomst in Bukuru, een stad in de buurt van Jos. Even daarvoor waren zeventien Nigerianen bevestigd tot predikant. In zijn toespraak tot de kersverse voorgangers adviseerde Mwelbish hen niet alleen met woorden, maar vooral ook met hun leven getuige te zijn van Christus.

Eerder die dag drukte ds. David Ogunlowo, vicevoorzitter van de Centrale Baptisten Conferentie, de aanwezigen op het hart om vooral te werken aan de eenheid van de kerk. Hij signaleert breuklijnen in de Nigeriaanse kerk, die volgens hem het christendom uiteindelijk kunnen verzwakken.

Volgens Ogunlowo is het een smet op het blazoen van een predikant of gemeentelid als hij of zij zich inlaat met allerlei zinloze discussies. De tijd vraagt om een gemeenschappelijke aanpak van de nationale problemen, benadrukte hij. „De kerk moet waakzaam zijn en het kwaad bestrijden. We dienen samen te werken in het Koninkrijk van God en zo de duivel te schande maken. Dat is beter dan met elkaar te discussiëren over aardse zaken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer