Democraten hebben moeite met akkoord
WASHINGTON (ANP/AFP) – Een ruime meerderheid van het Huis van Afgevaardigden heeft in de nacht van maandag op dinsdag ingestemd met het akkoord over de staatsschuld in de Verenigde Staten. Uiteindelijk stemden 269 afgevaardigden voor en 161 tegen. Dinsdagmiddag is het woord aan de Senaat.
Leiders van de Republikeinen en Democraten kwamen maandag na acht maanden van verbeten onderhandelingen overeen dat president Barack Obama het schuldenplafond van de VS met 2100 miljard dollar mag verhogen. Daarmee voorkwamen zij op de valreep dat de VS niet meer aan al hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Voorwaarde is wel dat op termijn de staatsschuld wordt teruggedrongen door te bezuinigen. In de komende tien jaar moet in totaal 2400 miljard dollar worden gesneden in de overheidsuitgaven.
Tot groot ongenoegen van veel Democraten komt het woord belastingverhoging in het akkoord niet voor. Zij wilden niet alleen bezuinigen maar ook de overheidsinkomsten opkrikken door de rijken meer belasting te laten betalen. Zij vinden dat hun partijgenoot Obama op dit punt te veel water bij de wijn heeft gedaan. Voor de stemming deed Nacy Pelosi, leider van de Democratische minderheid in het Huis, een dringend beroep op haar partijgenoten toch in te stemmen.
„Ik ben er niet gelukkig mee, maar bedenk alstublieft wat kan gebeuren als de VS zijn rekeningen niet meer kan betalen.”. Uiteindelijk stemden evenveel Democraten voor als tegen (95 - 95).
Bij de Republikeinen was de stemming een test voor de Republikeinse leider John Boehner, die te maken heeft met de ultraconservatieve Tea Party. Die staat een hardere lijn voor. Een deel van de afgevaardigden die tot de Tea Party behoren, vond het akkoord te soft, maar anderen noemden het feit dat er voor 2400 miljard bezuinigd gaat worden, een overwinning. Een ruime meerderheid van de Republikeinen steunde het akkoord (174 stemmen voor en 66 tegen).
Dinsdag spreekt de Senaat over het akkoord. Voor goedkeuring is de steun van minimaal 60 van de 100 senatoren nodig.
Staatsmedia in China, bezitter van de meeste Amerikaanse staatsobligaties, zijn kritisch. De Chinese regering heeft zich tot nu toe onthouden van officieel commentaar, maar de officiële pers vertolkt de mening van de regerende communistische partij. Zo schrijft het Volksdagblad dat het akkoord geen oplossing biedt voor de Amerikaanse staatsschuld.