Kerk & religie

Minister: Salafisme gevaar Duitsland

BONN – De Duitse veiligheidsdiensten hebben recent de alarmbel geluid over de forse groei van het salafisme in Duitsland. Dat meldde het Duitse persbureau Idea zaterdag.

Kerkredactie
1 August 2011 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 16:01
Hans-Peter Friedrich. Foto EPA
Hans-Peter Friedrich. Foto EPA

Het salafisme, een zeer conservatieve stroming binnen de islam, is nu nog een kleine minderheid in Duitsland. Geschat wordt dat ongeveer 2500 van de 4 miljoen moslims in het land zich verwant weten met het salafisme, liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich, onlangs weten.

Het salafisme wil de staat, de samen­leving en het persoonlijk leven vormgeven volgens de principes van de islam. De extremistische beweging verspreidt haar gedachtegoed via internet, ‘zendingsorganisaties’ en seminaries. Aanhangers zijn herkenbaar aan hun lange baarden en witte Arabische gewaden.

De prominentste salafistische prediker in Duitsland is de 34-jarige ex-bokser Pierre Vogel. Hij zegt geweld af te wijzen, maar haalt met zijn omstreden uitspraken regelmatig de media. Zo adviseerde hij in de Berlijnse probleemwijk Neukölln de sharia in te voeren om criminele jongeren aan te pakken. De islamitische wetgeving maakt het onder meer mogelijk dat bij diefstal handen worden afgehakt. Vogel, die het christelijk geloof de rug toekeerde, stelde verder dat bondskanselier Angela Merkel naar de hel zou gaan als zij zichniet zou bekeren tot de islam.

De 21-jarige salafist Arid U., een tot de islam bekeerde Duitser, doodde in maart twee Amerikaanse militairen op de luchthaven van Frankfurt. Daarbij zong hij islamitische strijdliederen.

Volgens islamdeskundige Carsten Polanz, verbonden aan de universiteit van Bonn, vormt het salafisme een reëel gevaar voor de samenleving. Hij is het eens met Boris Rhein, minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Hessen, die betoogde dat de stroming een katalysator is voor islamitisch terrorisme.Media dienen een „online-offensief” tegen radicale moslims te beginnen, meent politicoloog Johannes Kandel. 
In zijn recente boek ”Islamisme in Duitsland” stelt hij vast dat 30 procent van de jonge moslims in Duitsland dreigt te radicaliseren. „Een tegen­offensief is nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer