Leestips voor de zomer
Buiten bij zon of binnen bij regen, lezen hoort bij een vakantie. Tien leestips van de afgelopen maanden op een rijtje:
- Drs. W. Dekker, Marginaal en missionair. Theologie voor een krimpende kerk. „De auteur steekt de thermometer diep in de hedendaagse cultuur.”
Eugenio Corti, Het rode paard. Dé roman van het jaar, hoewel een turf van meer dan 1300 pagina’s. „Een ware apologie voor het christendom in een wereld die meer en meer in de ban raakt van de secularisatie.”
Mariëtte Baanders, Gepaste emoties. Toegankelijk geschreven boek dat de hedendaagse emotie- en belevingscultuur kritisch tegen het licht houdt. „Zinvol thema en ook nog eens goed opgeschreven.”
Lawrence Hill, Het negerboek. Indrukwekkende historische roman over slavenmeisje uit de achttiende eeuw. „Dit boek gaat over mensen van wie de naam niet vergeten mag worden.”
Willem Frijhoff, De mist van de geschiedenis. Voor liefhebbers van geschiedenis en filosofie. Geen lichte kost, maar „een juweeltje om kennis van te nemen.”
Dr. H. van den Belt, Bloeien, snoeien en groeien. Pastoraal boek met lessen voor het geestelijke leven. „Sprekend over de heiliging is de schrijver terughoudend als het gaat om de innerlijke vernieuwing van de christen. Heiliging geschiedt niet in ons, maar aan ons.”
Mariel le Roux, ”Sterretje”. Waargebeurd verhaal over een meisje dat de jappenkampen overleeft.
Alain de Botton, Religie voor atheisten. Toegankelijk filosofisch boek over atheïsme en religie, voor wie zich in tijdgeest wil verdiepen. „Een raak boek tegen een plat atheïsme, al moeten we beseffen dat de schrijver ervan uitgaat dat God niet bestaat.”
C. Baardman, De Waterbruid. Een wat oudere maar spannende christelijke streekroman. „Hoewel het taalgebruik en de stijl verraden dat het boek een halve eeuw geleden werd geschreven, blijft de auteur boeien door een goed opgebouwde spanningsboog.”
Dr. J. Hoek (red.), Verantwoorde hoop. Nuttig boekje over apologetiek. „Je kunt bewijzen dat God bestaat, maar de bewijzen zullen nooit iedereen overtuigen.”