Arts onder druk om euthanasie
HILVERSUM – Bijna twee derde van de huisartsen in Nederland voelt zich wel eens onder druk gezet door patiënten of hun familieleden om euthanasie uit te voeren.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 800 Nederlandse huisartsen waarvan de resultaten donderdagavond werden bekendgemaakt.
Van de ondervraagde artsen voelt 65 procent zich wel eens onder druk gezet om levensbeëindigend te handelen; 33 procent heeft die ervaring niet.
Veel artsen vinden deze druk erg lastig. Een huisarts die meedeed aan het onderzoek zei: „Het was een heel onprettige ervaring waarin ik bijna onder dwang van de familie een euthanasie heb uitgevoerd, omdat ik mij zo in een hoek gedreven voelde.”
Het onderzoek is uitgevoerd door televisieprogramma EenVandaag in samenwerking met Huisarts Vandaag.
Uit het onderzoek blijkt verder dan ruim een derde van de ondervraagde huisartsen in de afgelopen vijf jaar een verzoek tot uitvoeren van euthanasie heeft geweigerd.
Bijna 75 procent van de ondervraagden zegt niet bereid te zijn om mee te werken aan de euthanasie van een patiënt die angst heeft voor toekomstig ondraaglijk lijden. Een nog iets hoger percentage heeft grote aarzelingen bij patiënten die willen sterven omdat ze levensmoe zijn. Toch zegt 20 procent van de artsen wel bereid te zijn om mee te werken aan de dood van deze patiënten.
Van de ondervraagden heeft iets minder dan 70 procent de afgelopen vijf jaar actief euthanasie toegepast. Een van hen is de Amsterdamse huisarts Marith Rebel-Volp, die gisteren aan het woord kwam bij EenVandaag. Zij staat rationeel achter de beslissing euthanasie te plegen, maar heeft daar emotioneel toch moeite mee. „Ik moet die spuit zetten, en dat is heftig. Door wat ík doe, stopt iemand”, aldus de huisarts.
Het aantal meldingen van euthanasie stijgt al jaren. Volgens Paul Lieverse, voorzitter van de christelijke artsenorganisatie CMF Nederland, zijn veel patiënten makkelijker over euthanasie gaan denken dan hun behandelaars. „Sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 is er bij het publiek meer en meer de gedachte ontstaan dat euthanasie een recht is dat iemand zelf kan regelen”, zei Lieverse vandaag in deze krant.
Dat erkende ook euthanasie-onderzoeker Anne-Mei The gisteren in EenVandaag. Volgens haar is euthanasie een juridische, mechanische kwestie geworden. „Zo van: als er bepaalde omstandigheden zijn, dan mag het.” Sommige artsen zijn volgens haar weken van slag. „Het is toch iemand doodmaken. Die handeling verrichten is voor artsen vaak ontzettend ingrijpend.”