Kinderen sterven op ‘paden des doods’ Afrika
ROME – Wanhopige Somalische moeders laten hun stervende kinderen achter als ze op weg zijn naar voedseldistributiepunten in het door droogte geteisterde oosten van Afrika.
Dat hebben hulpfunctionarissen van de Verenigde Naties maandag laten weten.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN wil op deze ”paden des doods” voedsel verstrekken, aldus een WFP-functionaris. Meer dan 12 miljoen mensen zijn getroffen door een combinatie van een natuurramp en een regionaal conflict. Kinderen en vrouwen lopen het meeste risico in de crisis, die ook wel de kinderhongersnood genoemd wordt, gezien het aantal kinderen dat het risico loopt te sterven of permanente schade op te lopen aan hun hersenen of andere lichaamsdelen. Zo worden er zwakkere kinderen achtergelaten om te proberen de sterkere kinderen te redden.
BBC News Africa publiceerde het verhaal van Weheleey Osman Haji, geïnterviewd daags nadat haar zesde kind werd geboren in de buurt van de Keniaanse grensplaats Liboi. „Het is een kwestie van leven of dood”, zei de 33-jarige vrouw, die na een wekenlange trektocht vanuit Somalië in Kenia arriveerde.
Iisha, heet haar baby, en dat betekent: leven. De zuigeling, vredig slapend tijdens het interview, weet niets van de ellende waardoor de bevolking van de Hoorn van Afrika is getroffen. Het kind werd geboren onder een acaciaboom, toen de moeder nog 80 kilometer verwijderd was van het Keniaanse vluchtelingenkamp Dadaab. Daar arriveren dagelijks duizenden Somaliërs. „We lopen al 22 dagen, zonder voedsel; we hebben alleen water gedronken”, zegt de jonge moeder.
Andere moeders besloten in hun wanhoop om hun kind onderweg achter te laten. „Hij was te zwak voor de reis”, zegt een van hen. „Maar zijn ogen achtervolgen me nog steeds.”
Het WFP zal 2,5 miljoen ondervoede kinderen te eten geven en hoopt meer geld in te zamelen om meer kinderen te helpen. Er is zeker 250 miljoen euro extra nodig voor noodhulp en 1 miljard om de situatie aan te kunnen, stelt de organisatie.