Economie

Schuldencrisis heeft Europa al jaar in de greep

AMSTERDAM (ANP) – De schuldencrisis in Europa houdt de financiële markten en de politiek al ruim een jaar in een ijzeren greep.

22 July 2011 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 15:54

Januari 2010: Griekenland stuurt de EU een bezuinigingsplan. Athene wil het begrotingstekort van 12,7 procent terugdringen naar 3 procent. Het land wil ruim 10 miljard euro besparen.

Maart 2010: Frankrijk en Duitsland werken achter de schermen aan een steunplan voor Griekenland.

Mei 2010: De eurolanden en het IMF verstrekken Griekenland een noodkrediet van 110 miljard euro. De EU-landen en het IMF richten een noodfonds van 750 miljard euro op, om zwakke lidstaten bij te staan.

Juni 2010: Spanje kondigt omvangrijke bezuinigingsmaatregelen aan.

September 2010: De EU en de lidstaten geven het groene licht voor plannen om het financieel toezicht te verbeteren en hoge tekorten van lidstaten te voorkomen.

Oktober 2010: De zorgen over Ierland nemen sterk toe na een afwaardering van de kredietwaardigheid. Dublin zegt op eigen kracht de problemen te kunnen oplossen.

November 2010: Ierland vraagt formeel om noodsteun. Het land kondigt drastische bezuinigingen aan.

December 2010: Ierland krijgt een noodlening van 85 miljard euro. Nederland garandeert 2,7 miljard euro. De zorgen rond Portugal nemen toe.

Januari 2011: Portugal kondigt zware bezuinigingen aan om het tekort terug te dringen en te voorkomen dat steun moet worden aangevraagd.

Maart 2011: De eurolanden spreken af een permanent noodfonds op te zetten. Dat fonds moet vanaf 2013 het tijdelijke noodfonds vervangen.

April 2011: Griekenland 
kondigt extra maatregelen 
aan, waaronder de verkoop 
van staatsbezittingen voor 
50 miljard euro. Portugal vraagt officieel noodsteun aan.

Mei 2011: Uit een peiling blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders niet wil dat er extra geld naar Griekenland gaat. Lissabon bereikt overeenkomst over een noodpakket van 
78 miljard euro.

Juni 2011: Het Griekse parlement stemt in met bezuinigingen. De eurolanden willen dat private partijen gaan bijdragen aan een nieuw steunpakket voor Griekenland. Tegelijkertijd gaan steeds vaker stemmen op voor een schuldenherstructurering.

Juli 2011: De angst voor uitzaaiing van de crisis neemt toe. Italië wordt mogelijk het volgende slachtoffer. De krediet­waardigheid van Portugal, Griekenland en Ierland wordt verder verlaagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer