Kerk & religie

Zwolle in het teken van moderne devotie

ZWOLLE – Zwolle staat dit najaar in het teken van de moderne devotie, een hervormings­beweging aan het einde van de veertiende eeuw binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Kerkredactie
22 July 2011 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 15:55
Thomas a Kempis op de Agnietenberg, anoniem, olieverf op doek, 1674, collectie Stedelijk Museum Zwolle.  Foto Stedelijk Museum Zwolle
Thomas a Kempis op de Agnietenberg, anoniem, olieverf op doek, 1674, collectie Stedelijk Museum Zwolle. Foto Stedelijk Museum Zwolle

Museum de Fundatie, Historisch Centrum Overijssel en het Stedelijk Museum Zwolle presenteren drie tentoonstellingen over deze middeleeuwse hervormings­beweging, die streefde naar zuiverheid in de Rooms-Katholieke Kerk, innerlijke vroomheid en een sobere levenswijze.

De moderne devotie werd eind veertiende eeuw geïnitieerd door Geert Grote (1340-1384) uit Deventer en in de vijftiende eeuw door Thomas a Kempis (1380-1471) in Zwolle verdiept.

Museum de Fundatie en het Historisch Centrum Overijssel presenteren vanaf 15 oktober een tentoonstelling over kunst en handschiften uit de tijd van de moderne devotie. De expositie laat enkele Zwolse Sarijshandschriften zien. Deze versierde handschriften, die zelden voor een groot publiek worden getoond, werden in het fraterhuis in Zwolle gemaakt en behoren tot de top van de laatmiddeleeuwse boek­verluchtingen in Nederland.

Tentoonstelling

Het Stedelijk Museum Zwolle organiseert dit najaar een tentoonstelling die bestaat uit twee delen. Het ene deel laat met behulp van handschriften, schilderijen en beelden zien hoe de moderne devotie is ontstaan en verspreid werd en wat de betekenis van de IJsselstreek voor de beweging is geweest. De grondlegger van de beweging, Geert Grote, krijgt ruime aandacht. Zelfs zijn schedel wordt getoond.

Thomas a Kempis, de verdieper van de beweging, en zijn boek ”De navolging van Christus”, vormen het middelpunt van de tentoonstelling.

In het andere deel van het tweeluik wordt de vraag gesteld in hoeverre het geloof doorwerkt in de hedendaagse beeldende kunst. Vanuit de geschiedenis wordt de sprong gemaakt naar de huidige tijd en cultuur. Werken van de vooraanstaande hedendaagse religieuze kunstenaars Rinke Nijburg, Sela, Gijs Frieling en Marc Mulders worden getoond.

Historisch Centrum Overijssel (HCO) presenteert vanaf november ”Een expositie over God”. Hierin laat beeldend kunstenaar Henk Heideveld kunstwerken zien in relatie tot de moderne devotie.

In september staat er een wande­ling door Zwolle langs plaatsen uit het leven van Thomas a Kempis op de agenda. Op 
31 oktober vindt een grote bijeenkomst in Zwolle plaats over het integreren van de waarden van de moderne devotie in de samenleving, met de kerken, het bedrijfsleven, het onderwijs, de gemeente en de politiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer