„Nieuw geld voor Athene, banken doen mee”
BRUSSEL – Het noodlijdende Griekenland krijgt een nieuw hulppakket. Banken en andere private partijen gaan daaraan ook meebetalen. Dat staat volgens ingewijden in het akkoord dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben bereikt kort voor de top van de 17 leiders van de eurolanden over Griekenland. Nadere details zijn nog niet bekend.
De top begint rond 13.00 uur in Brussel. Volgens ingewijden duurt de bijeenkomst zeker tot het eind van de middag. Eerder zouden de regeringsleiders het gebouw ook niet kunnen verlaten, vanwege de drukte in Brussel door de viering van de Belgische nationale feestdag, aldus een ingewijde.
Bronnen in Brussel onderstrepen dat de afspraken van Merkel en Sarkozy niet betekenen dat alles al in kannen en kruiken is. Tijdens de top moet blijken of de andere eurolanden op dezelfde lijn zitten. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) praat donderdag voorafgaande aan de top de Tweede Kamer bij.
Griekenland kreeg vorig jaar een lening van 110 miljard euro van EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar is hiermee niet uit de brand. De eurolanden praten al vele weken over een nieuw noodpakket. Dat zou naar verluidt circa 85 miljard moeten bedragen.
Duitsland, Nederland en nog enkele landen hebben steeds geëist dat de private sector daaraan ook meedoet, zodat de belastingbetaler niet alleen voor de rekening opdraait. Probleem is dat een gedwongen bijdrage van banken op de financiële markten wordt gezien als wanbetaling, waardoor er grote onrust op die markten kan ontstaan.
Welke oplossing Merkel en Sarkozy voor dit probleem hebben bedacht, is nog niet duidelijk. Volgens een Duitse krant zouden ook vertegenwoordigers van banken donderdag in Brussel aanwezig zijn.