Kerk & religie

Woede in Groot-Brittannië over steun aan christenen

LONDEN – Homobelangengroeperingen en atheïsten in Groot-Brittannië hebben furieus gereageerd op de beslissing van de Britse Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten om voor christenen op te komen.

Kerkredactie
20 July 2011 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 15:53
beeld ANP
beeld ANP

De commissie kondigde vorige week aan voortaan op te komen voor christenen die het slachtoffer worden van wetten die gelijke berechting bevorderen.

De commissie stelde dat rechters de wet te nauw interpreteren in zaken rond religieuze vrijheid. Ook in het arbeidsrecht wordt de lat te hoog gelegd voor christenen om discriminatie te bewijzen. De commissie denkt dat werkgevers meer moeten doen om christenen een plaats te geven, net zoals dat met gehandicapten gebeurt.

De Britse Humanistische Associatie, een van de groeperingen die zich het felst opstellen tegenover christenen, noemt het besluit van de commissie „disproportioneel. Het is nogal wat als er gezocht wordt naar manieren om gelovigen de gelegenheid te geven anderen te discrimineren bij het aanbieden van diensten”, aldus woordvoerder Andrew Copson van de organisatie. Ook een Britse homobelangenorganisatie zegt zich „te storen” aan de uitspraak van de commissie.

De uitspraak van de Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten, te vergelijken met de Nederlandse Commissie Gelijke Behandeling, lijkt een koerswijziging ten opzichte van het verleden. De commissie stelde zich eerder ronduit vijandig op tegenover christenen.

In één zaak suggereerde een lid van de commissie dat christelijke adoptieouders een risico vormen, omdat ze kinderen zouden kunnen „infecteren.” In een ander geval pleitten leden van de commissie voor stevigere straffen voor christenen. Dat gebeurde na een uitspraak die de commissie deed in de zaak tegen de christelijke eigenaren van een bed & breakfast die hun kamers niet wilden verhuren aan een homopaar.

Recent beweerde de voorzitter van de commissie, Sir Trevor Philips, dat christenen in discriminatiezaken militanter zijn dan moslims.

De commissie kondigt nu aan in te grijpen in vier zaken betreffende religieuze vrijheid die spelen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Een van die zaken is de kwestie van Lillian Ladele, een ambtenaar van de burgerlijke stand in Islington die gewetensbezwaren heeft tegen het sluiten van geregistreerde partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht. De andere zaken betreffen twee personen die het verboden werd een kruisje te dragen en een relatietherapeut die weigerde seksuele adviezen te geven aan homoseksuelen.

Woordvoerder John Wadham van de commissie: „Ons ingrijpen in deze gevallen zal zijn dat we willen bevorderen dat rechters de wet ruimer interpreteren en zowel uitleggen in het voordeel van mensen met een religieuze overtuiging, als voor diegenen die dat niet hebben.”

Woordvoerder Mike Judge van The Christian Institute spreekt van „een stap in de goede richting.” Desalniettemin denkt hij dat gewetensbezwaarde christenen op hun werkplek nog beter beschermd kunnen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer