Kerken in actie voor hongerend Afrika
APELDOORN – De ergste hongersnood in zestig jaar. Zo wordt de ramp die de Hoorn van Afrika treft, omschreven. Christelijke organisaties en kerken in Nederland zijn campagnes gestart om geld in te zamelen voor noodhulp.
De Gereformeerde Zendingsbond (GZB) roept ertoe op bij te dragen aan het voedselhulpprogramma van de Hervormde Kerk van Oost-Afrika (RCEA), partnerkerk van de GZB. De RCEA biedt vanuit de Keniase stad Eldoret hulp aan het getroffen Turkana, in Noord-Kenia. De RCEA brengt onder andere mais en bonen naar het gebied, zo meldde de GZB maandag.
Op dit moment is bijna 40 procent van de bevolking van Turkana ondervoed, het hoogste percentage sinds twintig jaar. Het gaat vooral om kinderen. Mensen, die soms dagenlang niets te eten hebben, proberen hun bezittingen te verkopen om aan geld voor voedsel te komen.
GZB-medewerker Jaap van der Ham, vroeger zendingswerker in Turkana, heeft het gebied vorige week bezocht. „Het was best schokkend. Het gaat er niet goed. De mensen hebben grote problemen. We hebben soms met tranen in onze ogen hun verhalen aangehoord. Er is gebrek aan eten, de mensen hebben nauwelijks nog vee en weten niet hoe ze moeten overleven. Inderdaad hebben we maar weinig geiten, kamelen en ezels gezien, beesten die je normaal gesproken overal in Lokichar en omgeving ziet. Hulp is meer dan nodig.”
ZOA, Woord en Daad, Red een kind en Dorcas zijn vorige week een noodhulpactie voor Oost-Afrika gestart en hebben een rekeningnummer geopend.
De Christelijke Gereformeerde Kerken zamelen ook geld in. Deputaten van het kerkgenootschap hebben vorige week de gemeenten opgeroepen te bidden voor de nood in Afrika en financiële hulp te bieden.
Het deputaatschap Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten is ook een noodhulpactie gestart voor de vele vluchtelingen in de Hoorn van Afrika. Bijzondere Noden heeft contacten met lokale christelijke organisaties in zowel Ethiopië als Kenia, zo meldde de organisatie maandag. Via deze instellingen zal er noodhulp gegeven worden in de opvangkampen: in eerste instantie zijn onderdak, voedsel en schoon drinkwater nodig.
De organisatie stuurt de kerkraden van de Gereformeerde Gemeenten een brief met de vraag een speciale collecte voor de noodhulp aan Afrika te houden of een gift te geven.
De hulpverleningsorganisatie De Verre Naasten van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt helpt in het bijzonder in Kenia, waar zij al een noodhulpprogramma had lopen, zo meldde de organisatie vorige week. Het voedsel wordt gedistribueerd via lokale samenwerkingspartners: de Africa Evangelical Presbyterian Church en de Reformed Churches of East Africa.