„Kerk te slap in debat om bezwaarde ambtenaar”
GOUDA – Het is „onbegrijpelijk” dat de kerken „geen enkele vorm van protest” aantekenen tegen recente ontwikkelingen zoals in Amsterdam, waar ambtenaren die zich in hun geweten niet vrij voelen om homohuwelijken te sluiten, door de gemeente voor de keuze worden gesteld: hun opvatting opgeven of een andere baan zoeken.
Dat schrijft dr. B. J. Spruyt in het jongste nummer van Ecclesia, het orgaan van de Stichting Vrienden van dr. H. F. Kohlbrugge. In een bijdrage onder de kop ”Doop en Grondwet” legt de Goudse publicist de vinger bij „het gegeven dat een land dat voorheen als christelijk en gedoopt gold, nu een land is geworden dat zich wil ‘ontdopen’ en een tiranniek bestel wil introduceren waarin klassieke rechten en vrijheden worden ingeperkt en afgeschaft.”
Ter illustratie wijst Spruyt, onder andere politiek columnist in weekblad Elsevier, op de onlangs door de Tweede Kamer aangenomen wet die de rituele slacht van dieren verbiedt – „een ingrijpende beslissing.” En „al is het dat de vrijheid van godsdienst niet uit onze Grondwet is geschrapt –wat iemand als de Leidse hoogleraar Paul Cliteur wel voorstelt; red.–, zij is nu wel beperkt”, constateert Spruyt. „Er zijn uit het recente verleden meer voorbeelden aan te voeren waaruit blijkt dat traditionele vrijheden in Nederland een onrustig bezit zijn geworden. In de naam van de emancipatie en de strijd tegen discriminatie is de strijd aangebonden tegen verenigingen en scholen. (…) Christelijke scholen, de SGP en de Rooms-Katholieke Kerk moeten zich wel aan de waarden van de seculiere meerderheid houden, ook al staat in de Grondwet dat zij dat niet hoeven te doen.”
Tekenend is volgens hem ook het tumult dat in Amsterdam ontstond toen bleek dat 2 van de 478 ambtenaren van de burgerlijke stand die de stad telt om principiële redenen geen homostellen willen trouwen. Spruyt: „Zij worden door de gemeente Amsterdam voor de keuze gesteld: die opvatting opgeven of een andere baan zoeken.”
In dit verband noemt de voorzitter van de conservatieve Edmund Burkestichting het „onbegrijpelijk dat de kerken geen enkele vorm van protest tegen deze ontwikkeling aantekenen. Dat protest en het voortdragen van een traditie willen zij blijkbaar overlaten aan enkelingen, leken – net zoals de traditie in de negentiende eeuw is doorgegeven vanuit de smalle gemeente van eenvoudige maar getrouwe gelovigen.”
Aan het slot van zijn artikel in Ecclesia waarschuwt Spruyt dat de inperking van de godsdienstvrijheid door zal gaan. Hij stelt dat op termijn de besnijdenis, maar ook de doop ter discussie kan komen te staan. De contouren van de discussie zijn al zichtbaar, aldus Spruyt.