Rechter zet streep door ontwerp Westermoskee
AMSTERDAM (ANP) – De voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam heeft een streep gezet door de bouw van de Westermoskee. Dit nadat het Frans-joodse architectenpaar Marc en Nada Breitman donderdag gelijk kreeg in een kort geding, waarin ze bepleitten dat het ontwerp voor de moskee niet meer mag worden gebruikt, zo liet de rechtbank weten.
In het vonnis verbiedt de rechter met onmiddellijke ingang om het ontwerp voor de Westermoskee te realiseren in een bouwwerk of het anderszins te gebruiken. Ook mag er op de plek waar het gebedshuis was gepland geen ander gebouw komen, omdat dit in strijd is met het gehele ontwerp voor het voormalige Riva-terrein in Amsterdam-West.
Fatih Dag van de Turkse moskeevereniging Aya Sofia, die het gebedshuis wil bouwen, liet in een reactie weten zich niet bij de uitspraak neer te leggen. „We gaan zeker bezwaar maken om ons gelijk te halen.” Hij noemde de uitspraak een klap in het gezicht. De bouw zou volgens hem binnen enkele weken beginnen.
Het prestigieuze gebedshuis had er volgens de oorspronkelijke plannen allang moeten zijn, maar verscheidene conflicten frustreerden het bouwproces jarenlang. Aya Sofia en woningcorporatie Stadgenoot zouden de Westermoskee aanvankelijk samen realiseren. De Turkse organisatie zou verantwoordelijk zijn voor de moskee zelf, de woningcorporatie zou de bijhorende woningen en bedrijfsruimten voor zijn rekening nemen.
Niet lang na de officiële aftrap in 2006 kregen de twee partijen echter ruzie, waardoor de bouw jarenlang stillag. Stadgenoot begon in 2008 alsnog met haar deel van het project en Aya Sofia wilde nu eindelijk ook beginnen.