Open Doors ontvangt twee miljoen meer
ERMELO – Het kruis was een martelwerktuig, maar God maakte het tot symbool van overwinning. Die twee kanten van het ruwhouten kruis komen naar voren in het woensdag gepubliceerde jaarverslag van stichting Open Doors. Daaruit blijkt ook dat de stichting twee miljoen euro meer ontving dan een jaar eerder.
”Het ruwhouten kruis” is lied nummer 836 uit de bundel van Johannes de Heer. Het lied wordt door christenen in vele talen gezongen. Bestuursvoorzitter Maarten Dees van Open Doors Nederland: „Nooit zal ik vergeten hoe Alan en Alice
Yuan, hoog bejaard maar vol vuur, bevend gingen staan in een bijzaal in een restaurant in Beijing, zich vasthielden aan een stoel en samen dit ‘ruwhouten kruis’ met overgave zongen. Zij wisten wat het is om het kruis te dragen achter Jezus aan. Ruim 20 jaar zat Alan gevangen en in die tijd zorgde Alice alleen voor het gezin. God voorzag wonderlijk in hun leven. Vaak zongen ze dit lied ‘Het ruwhouten kruis’.”
Het jaar 2010 laat twee kanten van het ruwhouten kruis zien, aldus Dees in het vooraf bij het jaarverslag van Open Doors. „De situatie voor christenen wereldwijd verbeterde niet. Integendeel: haat, uitsluiting en verdrukking nemen toe. (…) Tegelijk hoorden we vele getuigenissen van de levende hoop die er is onder de christenen die geminacht, vervolgd en mishandeld worden.”
Open Doors Nederland ontving vorig jaar 11,2 miljoen euro aan giften. Dat is twee miljoen meer dan een jaar eerder. Wereldwijd verspreidde de organisatie 3,4 miljoen bijbels, boeken en materialen. Christelijk onderwijs werd gegeven aan 159.500 mensen. Daarnaast kregen 143.500 christenen sociaal-economische hulp, zoals alfabetiseringscursussen, micro-kredieten en opvang. Veel hulp ging naar de door watersnood getroffen gebieden in Pakistan. Onder de slachtoffers waren zo’n 70.000 christenen. Zij werden grotendeels uitgesloten van hulpverlening door overheidsinstanties en het leger. „Deze ramp bracht het slechtste in mensen naar boven. Mannen, vrouwen en kinderen die smeekten om hulp werden met lege handen weggestuurd. De spanning was om te snijden”, zegt een lokale medewerker van Open Doors.
Alle steun en gebeden van de wereldwijde achterban van Open Doors veranderen levens, stelt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. „Cijfers kunnen kil en zakelijk overkomen, maar het gaat om mensen. Neem het verhaal van Dana uit Centraal-Azië. Ze raakte alles kwijt toen ze tot geloof in Jezus Christus kwam. Met onze hulp begon ze een naaiatelier. Ze vertelt andere vrouwen over het Evangelie en inmiddels zijn er zeker negentien vrouwen eveneens tot geloof gekomen. Hulp van veraf kan veel verschil maken.”