Kerk & religie

Engelse politicus start onderzoek religieuze discriminatie

LONDEN – De Engelse parlementariër Gary Streeter heeft een onderzoek aangekondigd naar de Engelse wetgeving rond godsdienstvrijheid. Hij hoopt daarmee de angst in de samenleving weg te nemen.

Kerkredactie
11 July 2011 20:14Gewijzigd op 14 November 2020 15:46
Foto EPA
Foto EPA

Dat maakte de Engelse krant The Guardian zondag bekend.

Een commissie van deskundigen zal onderzoek doen hoe de Engelse wetgeving gevolgen heeft voor gelovigen. Op openbare hoorzittingen in het najaar zullen politici worden uitgenodigd om de wetgeving inzake religieuze tolerantie te onderzoeken en te evalueren waar veranderingen nodig zijn, aldus Streeter. Streeter (55) is lid van de Conservatieve Partij en vertegenwoordigt met enkele politici, deels van andere partijen, het Engelse christelijke electoraat.

In Engeland is afgelopen jaren onrust ontstaan over zaken als het dragen van een kruisje op werkkleding of op werkplekken als kantoor of auto, het weren van praktiserende homoseksuelen in overnachtingsgelegenheden als bed & breakfasts of het verbod om als zorgverleners te bidden met patiënten.

Volgens Streeter kent Groot-Brittannië godsdienstvrijheid. De laatste twaalf maanden zijn er steeds meer rechtszaken geweest over religieuze discriminatie. Sommige groepen „stonden een alternatieve visie voor en creëerden een sfeer van angst. Verschillende rechtszaken hebben die zorgen aangezwengeld. Die angst moet nu worden aangepakt.”

Christian Legal Centre, een organisatie die opkomt voor godsdienstvrijheid, herkent het probleem. De organisatie werkte eerder dit jaar mee aan vijftig zaken waarin haar bijstand werd gevraagd. Ook ontving ze vijf telefoontjes per dag van werknemers die zich bezonnen op actie tegen religieuze discriminatie op de werkvloer.

Trevor Philips, voorzitter van de Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten, een semi-onafhankelijk orgaan onder ministeriële verantwoordelijkheid, bagatelliseerde vorige maand de toegenomen religieuze discriminatie. Volgens hem voelen vooral evangelische christenen zich gekleineerd. En dat ten onrechte, want „de vervolging waar zij het over hebben, bestaat volgens mij niet in dit land.”

Het voorstel van Streeter komt op het moment dat de Anglicaanse Kerk op haar generale synode in York nadenkt over godsdienstvrijheid. Verschillende afgevaardigden van de synode waren blij met het onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer