Binnenland

Uitzetting Afghaan Hoogblokland uitgesteld

HOOGBLOKLAND – De uitzettingsprocedure tegen Hoogbloklander Mohammed Naibzay is voorlopig uitgesteld. De Afghaan kreeg vrijdag op het laatste nippertje bericht van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) dat het afsluitende gesprek niet doorging.

Van onze correspondent
11 July 2011 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 15:45

In dat gesprek moest de uitgeprocedeerde Naibzay zijn concrete plannen voor zijn terugkeer naar Afghanistan bekendmaken. Nu de DTV het onderhoud heeft afgelast, hoeft de Hoogbloklander ook niet te vrezen voor vastzetting door de vreemdelingenpolitie.

De reden voor het uitstel en een eventuele nieuwe vertrekdatum zijn niet bekendgemaakt. Voorlichter Poirot van de gemeente Giessenlanden, waar Hoogblokland onder valt, heeft echter de stellige overtuiging dat de gang van zaken alles te maken heeft met de enorme aandacht die er aan de zaak is besteed. „We zijn in ieder geval enorm blij en opgelucht.”

In mei meldde een grote delegatie van inwoners en bestuurders uit de gemeente Giessenlanden zich in Den Haag om te pleiten voor een rechtvaardige behandeling van Naibzay. Het resultaat van deze actie was dat de Tweede Kamer na het zomerreces met minister Leers overleg gaat voeren over deze kwestie. Dat was voor burgemeester Boot van de gemeente Giessenlanden aanleiding om een brief te schrijven waarin minister Leers ertoe wordt opgeroepen de uitzetting van Afghaanse vluchtelingen met een zogeheten 1F-status (verdenking van oorlogsmisdaden) op te schorten.

Afghaanse vluchtelingen die tijdens de Russische overheersing voor de veiligheidsdienst hebben gewerkt, krijgen in Nederland automatisch het stempel oorlogsmisdadiger. Zij krijgen geen kans om hun onschuld te bewijzen, omdat justitie zeer zelden een individuele toetsing doet. Inmiddels hebben twee bestuursrechters aangegeven dat het ontbreken van een dergelijke individuele toets onaanvaardbaar is. Ook ondertekenden zestien burgemeesters de brief van hun collega uit Giessenlanden. Blijkbaar hebben die brief en de uitspraken van de rechters hun effect niet gemist.

Naibzay kreeg als oud-onderofficier van de Afghaanse veiligheidsdienst na zijn vlucht naar Nederland in 1998 automatisch de 1F-status en stond op het punt het land te worden uitgezet. Zijn vrouw en vier kinderen mogen in Nederland blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer