Rol Di Rupo lijkt nog niet uitgespeeld
BRUSSEL (ANP) – Hoewel de Belgische formateur Elio Di Rupo vrijdag zijn ontslag heeft aangeboden aan koning Albert II, lijkt zijn rol nog niet uitgespeeld.
Zeven van de negen partijen aan wie hij begin vorige week zijn onderhandelingsnota voorlegde, willen verder praten over dit stuk. Ook de Vlaamse christendemocraten (CD&V) zijn daartoe mogelijk bereid, maar dan moet Di Rupo zijn voorstellen wel aanpassen. De koning houdt de ontslagaanvraag van de formateur nog in beraad.
De grootste partij in België, de Vlaams-nationalistische N-VA, liet geen spaan heel van de nota van Di Rupo. Voor de Waalse socialist was dat reden zijn opdracht te willen teruggeven. De overige partijen hadden ook veel kritiek, maar de meeste zien het stuk wel als basis voor verdere gesprekken. De Vlaamse liberale partij Open VLD riep zaterdag openlijk op om door te onderhandelen zonder verkiezingsoverwinnaar N-VA.
Onduidelijk is de positie van CD&V. Vorige week zei partijleider Wouter Beke dat de Vlaamse christendemocraten geen heil zien in dooronderhandelen als de N-VA niet meedoet. Maar zondag riep Vlaams minister-president Kris Peeters, een ander kopstuk binnen CD&V, Di Rupo op zijn nota te herschrijven. Of de christendemocraten in dat geval toch zonder N-VA aan de onderhandelingstafel willen plaatsnemen, liet Peeters in het midden.
Di Rupo doet in zijn nota voorstellen om voor 22 miljard euro te besparen op de overheidsuitgaven, om voor 17 miljard aan bevoegdheden over te hevelen van de federale regering naar Vlaanderen en Wallonië en om de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te spitsen. Dat laatste dossier zorgt al decennia voor geruzie tussen Vlamingen en Walen.
Op deze plannen kwamen veel aanmerkingen, ook van de partijen die willen dooronderhandelen. Zo wordt Di Rupo verweten te weinig in te grijpen in de sociale zekerheid en te veel belastingverhogingen te willen doorvoeren. De Vlaamse partijen vinden ook zijn suggesties voor een staatshervorming niet ver genoeg gaan.
Tussen de N-VA en de Franstalige partijen lijkt de sfeer voorgoed verziekt, zeker na de suggestie van N-VA-leider Bart De Wever dat het stuk van Di Rupo alleen is geschreven om zijn partij „eraf te rijden”.