Kerk & religie

Peter Oudshoorn nieuwe directeur De Herberg

VEENENDAAL – Eigenlijk doe je aankomend directeur van pastoraal-diaconaal centrum De Herberg, registeraccountant Peter Oudshoorn, tekort als je hem alleen een cijfertjesman noemt. Het geven van Bijbelstudie rekent hij in elk geval tot zijn takenpakket.

8 July 2011 19:52Gewijzigd op 14 November 2020 15:45
Peter Oudshoorn. Foto Herman Stöver.
Peter Oudshoorn. Foto Herman Stöver.

Oudshoorn (56) is gehuwd, vader van vier getrouwde kinderen en eigenaar van een consultantsbureau in Veenendaal.

„Ooit heb ik me voorgenomen een deel van mijn tijd aan zending en diaconaat te besteden”, zegt hij. Tot nu toe gebeurde dat onder andere als bestuurslid van zowel de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) als 3xM. Begin jaren negentig woonde Oudshoorn enkele jaren met zijn gezin in Zimbabwe.

Het pastoraal centrum in Oosterbeek is een organisatie waar de accountant zich naar eigen zeggen prima thuis voelt. Eerder was hij als bestuurslid van de IZB (voor zending in Nederland) betrokken bij De Herberg. Vanaf 2009 diende hij de organisatie van financieel advies. „Ik verwachtte dat mijn betrokkenheid bij De Herberg met de pensionering van de huidige directeur Anne van Laar ten einde zou zijn.”

Niets was minder waar. „Een consultancybedrijf hebben is prachtig, maar de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van de adviezen ligt bij de opdrachtgever. Ik zocht naar iets waarvoor ik zelf de eindverantwoordelijkheid zou dragen. Op een gegeven moment werd duidelijk dat de weg die we al zoekende –samen met God– insloegen, naar De Herberg voerde. Zo kan ik mijn capaciteiten koppelen aan de zorg voor mensen die daar komen.”

Als directeur zal Oudshoorn zich vooral bezighouden met de financiën, de organisatie en de fondsenwerving. Daarnaast wil hij betrokken zijn bij de gasten en Bijbelstudie met hen doen. Daarmee bezet de directeur ook een beetje de pastorale post die past bij de organisatie.

De Herberg biedt een tijdelijk thuis en geestelijke begeleiding aan mensen die een zware last met zich meedragen en daarvan even afstand willen nemen. „Gasten zijn vaak vermoeid”, zegt Oudshoorn. „In De Herberg staan de woorden uit Mattheüs centraal: „Kom herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.” Daar mag je de gasten namens de Heere Jezus op wijzen.”

Wat de nieuwe directeur aanspreekt in de werkwijze van De Herberg is dat het centrum het verlengstuk van de christelijke gemeente wil zijn. Het merendeel van de gasten is doorverwezen door een kerkelijke gemeente. Ook wanneer gasten via Eleos of al googelend in Oosterbeek terechtkomen, wordt er –met toestemming van de betrokkene– een lijntje gelegd met een ouderling of predikant.

In de zes weken die volgen (de maximale verblijfsduur) probeert de organisatie de intensieve zorg te verlenen die een gemeente niet waar kan maken. Tijdens een exitgesprek wordt de gast weer aan de gemeente overgedragen. Oudshoorn: „ Pastorale zorg is toch in de eerste plaats een taak van de gemeente. De band tussen de kerk en De Herberg is van wezenlijk belang.”

Het centrum ontstond begin jaren negentig als een samenwerkingsverband van de (hervormde) generale diaconale raad en de IZB en bevond zich tot 2009 onder de paraplu van de zendingsbond.

Na de verzelfstandiging bleef De Herberg zich positioneren in de Protestantse Kerk. Het pastoraal centrum staat echter open voor iedereen. Met onder meer de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Gemeenten zijn er afspraken gemaakt over de bekostiging van gasten uit deze kerken.

De Herberg heeft een jaarlijks tekort op de begroting van een ton. Oudshoorn gaat de financiële huishouding weer op orde brengen en zal daarvoor de fondsenwerving intensiveren. Het pastoraal centrum ontvangt jaarlijks ongeveer 150 gasten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer