Teeven: Criminelen gaan betalen na misdrijf
DEN HAAG – Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wil verdachten die door de rechter zijn veroordeeld voor een misdrijf voortaan financieel laten bijdragen aan het compenseren van slachtoffers.
Dat staat in een wetsvoorstel dat hij donderdag aan diverse adviesorganen heeft voorgelegd. Teeven denkt aan een vast geldbedrag van nog onbekende omvang, naast de straf die de rechter oplegt. Een Kamermeerderheid steunt het plan
Een van de speerpunten van Teevens beleid is het versterken van de positie van slachtoffers in het strafrecht. Ook voormalig minister Hirsch Ballin investeerde daarin. Zo trad begin dit jaar de zogeheten voorschotregeling in werking, die garandeert dat slachtoffers een door de rechter aan veroordeelden opgelegde schadevergoedingsmaatregel volledig en tijdig incasseren.
Heeft een veroordeelde binnen acht maanden na het onherroepelijk worden van een uitspraak nog niet volledig aan zijn verplichting voldaan, dan keert de staat het resterende bedrag uit via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Aan die regeling, die nu geldt voor slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven, hangt een prijskaartje. Bovendien zijn er plannen om slachtoffers van overige misdrijven vanaf 2016 ook aanspraak te laten maken op de regeling.
Teeven wil dergelijke voorzieningen niet alleen met algemene middelen financieren. De verplichte eigen bijdrage die hij op het oog heeft, bestaat al in Zweden en België. Daar zijn verdachten na een veroordeling respectievelijk 50 en 137,50 euro kwijt.
Via hetzelfde voorstel wil Teeven ook de mogelijkheid voor gerechtsdeurwaarders verruimen om al tijdens het opsporingsonderzoek voorlopig conservatoir beslag te leggen op het vermogen van verdachten. Daarmee moet voorkomen worden dat dezen na hun aanhouding hun bezittingen wegsluizen en op het moment van veroordeling op papier geen eigen vermogen meer hebben, waardoor zij niet meer aan een schadevergoedingsmaatregel kunnen voldoen.
In een ander voorstel dat vandaag voor advies is verzonden, stelt Teeven voor om het spreekrecht van slachtoffers tijdens de rechtszitting uit te breiden. Nu mag één nabestaande het woord voeren. Als het aan Teeven ligt, krijgen naast de voormalige levensgezel van een overleden slachtoffer maximaal drie nabestaanden spreekrecht.
Bijdrage
Teeven gaat bijdrage heffen bij veroordeelde criminelen.
Veroordeelden dragen zo standaard bij aan schadevergoedingsmaatregel.
Spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden op zitting wordt uitgebreid.