Kamp: Meer eisen bestuur pensioenen
DEN HAAG – Minister Kamp (Sociale Zaken) wil de bestuurlijke lat bij de pensioenfondsen hoger leggen, zodat ze problemen door de vergrijzing en schokken op financiële markten beter aankunnen.
Kamp heeft gisteren hierover een voorontwerp van de nieuwe Wet versterking bestuur pensioenfondsen naar de Tweede Kamer gestuurd. Nieuwe regels moeten zorgen voor meer deskundigheid in de pensioenfondsbesturen, beter intern toezicht en vertegenwoordiging van alle partijen. Dat laatste betekent ook gepensioneerden in het bestuur van zowel bedrijfs- als sectorfondsen. Er wordt wel een maximum gesteld aan hun aandeel.
Ook worden de verschillende organen en taken „gestroomlijnd.” Zo komt het verantwoordingsorgaan te vervallen. Daarbij wordt de positie van pensioengerechtigden via de deelnemersraad versterkt, omdat daar de taken van het verantwoordingsorgaan worden gelegd.
Volgens Kamp wordt het initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Koser Kaya en haar VVD-collega Blok over medezeggenschap grotendeels meegenomen.
Kamp wil tevens kijken naar mogelijkheden van vroegpensioen voor mensen met een lager inkomen, die vaak een zwaarder beroep hebben en al jong aan de slag zijn gegaan. Kamp zei dat gisteren na afloop van de ministerraad, nadat een motie van PvdA en ChristenUnie hierover in de voorgaande nacht was aangenomen door de Tweede Kamer.
De twee oppositiepartijen vrezen dat na verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar in 2020 het voor lagere inkomens onbetaalbaar wordt om eerder te stoppen met werken. Terwijl volgens PvdA-Kamerlid Vermeij en haar ChristenUnie-collega Schouten vroegpensioen juist voor deze groep van belang is om nog te genieten van de oude dag.
Kamp zei goed te begrijpen dat het een belangrijk punt is voor de twee partijen. Hij is voor het doorvoeren van plannen uit het pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging afhankelijk van de oppositie. Gedoogpartner PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA vindt de plannen te ver gaan.