STRIJEN – In de haven van Moerdijk staat al jaren een gedenkteken vanwege de jammerlijke verdrinkingsdood van prins Johan Willem Friso. Aan de overkant van het Hollandsch Diep, in Strijensas, wordt zaterdag –300 jaar na datum– ook een monumentje onthuld.
„De prins kon beter oorlogvoeren dan zwemmen”, zegt Arie Voordendag glimlachend. De voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Het Land van Strijen wijst op een informatiepaneel waarop een gravure is te zien van een veerboot die kapseist in het woelige water van het Hollandsch Diep.
„Tijdens de Spaanse Successieoorlog was Willem Friso niet bang. Hij streed vaak in de voorste gelederen. Maar van water moest hij niets hebben. „Ik zink als een baksteen”, moet hij eens gezegd hebben. Dat bleek ook wel toen de veerboot kapseisde door een windval.”
Voordendag heeft op de eerste etage van museum Het Land van Strijen de expositie ”In het zicht van de haven” ingericht, die vooral bestaat uit twintig informatiepanelen met daarop veel tekst en foto’s.
„Mensen houden vooral van plaatjes kijken, maar bij het herdenken van de verdrinkingsdood van Willem Friso ontkom je er niet aan om ook iets over zijn achtergrond uit te leggen”, zegt Voordendag. „Bovendien zijn er weinig afbeeldingen van de prins beschikbaar, omdat hij nog maar 23 jaar was toen hij verdronk.”
Graag had de voorzitter van de historische vereniging de voorwerpen of schilderijen die er zijn, tijdelijk in het streekmuseum tentoongesteld, maar hij had pech. „Zowel het Fries Museum in Leeuwarden als het Koninklijk Huis Archief was aan het verbouwen, dus hun depots waren gesloten.”
In een van de vitrines staat wel een koperen bord met een afbeelding van de prins. „Dat komt uit de collectie van het Oranjemuseum in ’s-Gravendeel, dat gesloten is na het overlijden van de eigenaresse.”
Een aantal van de door Voordendag gemaakte informatiepanelen verhuisde vandaag naar basisschool De Hooistoof in Strijensas. Daar is morgen een herdenkingsbijeenkomst voor Johan Willem Friso. Auteur Bas Hooghwerff presenteert er zijn boek ”Op u zo wil ik bouwen, een gouden draad in het huis van Oranje-Nassau”.
De schrijver uit Klaaswaal heeft vooral boeken op zijn naam staan over de kleine kerkgeschiedenis in de Hoeksche Waard. Op de middelbare school schreef hij al een scriptie over de verdrinkingsdood van de prins.
Voor dit herdenkingsjaar heeft hij een toegankelijk boek samengesteld over de prins en zijn familieleden. Vooral over het geestelijk leven van de Oranjes brengt hij nieuwe feiten uit oude geschriften aan het licht.
Na de boekpresentatie zal er op een spectaculaire manier een herdenkingsplaquette tevoorschijn komen. Burge- meester J. Klijs van gemeente Strijen zal de plaquette op de daarvoor bestemde meerpaal bevestigen.
Al met al geeft de gemeente Strijen de prins uit de Friese tak van het Oranjehuis dit jaar heel wat meer aandacht dan de buurgemeente aan de overkant van het Hollandsch Diep.
refdag.nl/friso voor meer foto’s.