Buitenland

Belgische toestanden in Duitsland

BERLIJN (ANP) – In navolging van België zit Duitsland vanaf vrijdag niet alleen met een kieswet die in strijd is met de grondwet, maar is tevens de termijn afgelopen die door het constitutioneel hof is gesteld om een wet te maken die wel de toets der kritiek kan doorstaan.

30 June 2011 12:35Gewijzigd op 14 November 2020 15:38

Regering en oppositie zijn er niet in geslaagd op tijd een nieuwe kieswet te maken. Politici en staatsrechtsdeskundigen tillen zwaar aan de situatie die nu ontstaat. Er zou een ‘staatscrisis’ dreigen als het kabinet-Merkel ten val komt en er geen nieuwe Bondsdag kan worden gekozen.

In België tilde men er vorig jaar minder zwaar aan dat de kieswet in strijd is met de grondwet. Er werd na de verkiezingen gewoon in het parlement besloten dat de gang naar de stembus wel geldig was geweest.

Het Duitse Federale Constitutionele Hof verklaarde de kieswet in 2008 ongrondwettig. Steen des aanstoots voor de hoogste rechters was het zogeheten „negatieve stemgewicht”. Bij tussentijdse verkiezingen in Dresden in 2005 vroeg de CDU de kiezers juist niet op de partij te stemmen omdat de CDU door complexe regels juist een zetel in de Bondsdag dreigde te verliezen als de partij meer stemmen zou krijgen. Zo’n effect is volgens het constitutioneel hof in strijd met de rechten van de kiezer die zijn politieke wil mee moet kunnen laten wegen.

De Belgische kieswet had al in 2007 moeten zijn gerepareerd. Bij de zuiderburen kunnen kiezers nu nog in een deel van Vlaanderen op Franstalige partijen stemmen. Vlamingen die in Wallonië wonen, kunnen geen stem uitbrengen op een Nederlandstalige partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer