Binnenland

VGS: Verplichte voorlichting onjuist en onnodig

RIDDERKERK – „Dit is niet de juiste weg, en het lost niets op.” De onderwijsorganisaties CNV, Besturenraad en VGS zien niets in de herhaalde wens van de Tweede Kamer om scholen te verplichten tot het geven van voorlichting over (homo)­seksualiteit.

L. Vogelaar
29 June 2011 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 15:37
Moens. Foto RD, Henk Visscher
Moens. Foto RD, Henk Visscher

Dat het parlement de kerndoelen van het onderwijs zo gedetailleerd wil invullen, staat op gespannen voet met artikel 23 van de Grondwet, vindt VGS-woordvoerder P. W. Moens. „Een volgende stap kan zijn dat de overheid gaat vertellen hóé de scholen voorlichting over seksuele diversiteit moeten geven. Daarnaast kan er sprake zijn van precedentwerking: ook allerlei andere onderwerpen kunnen dan heel gedetailleerd worden vastgelegd. Dat is niet de bedoeling van de kerndoelen.”

Een ander fundamenteel bezwaar is volgens Moens dat de motie strijdt met de aanbeveling van de commissie-Dijsselbloem, die de problemen rond de onderwijsvernieuwingen onderzocht, om scholen niet onnodig met allerlei extra taken te belasten. „De school moet dan weer een maatschappelijk probleem oplossen.”

Veiligheid en respect dienen op elke school aandacht te krijgen, stelt de VGS-woordvoerder. Seksualiteit, ook de diversiteit daarin, krijgt op een grote meerderheid van de christelijke scholen expliciet aandacht, zo bleek vorige week uit een peiling van de Besturenraad. Tegelijk vonden verreweg de meeste scholen dat een verplichting via de kerndoelen niet juist en ook niet nodig is.

De respondenten die aangaven aandacht voor homoseksualiteit overbodig te vinden, zijn allen werkzaam in het primair onderwijs. Volgens de Besturenraad is hun motivatie waarschijnlijk dat het bij die leeftijdsgroep nog niet zo nodig is erover te spreken. Die gedachte onderschrijft de Besturenraad overigens niet. „In groep 7 of 8 kan het onderwerp seksuele diversiteit aan de orde komen, maar veel eerder moet je dat niet doen gezien het ontwikkelingsstadium waarin kinderen zich dan bevinden”, reageert Moens. „Daarbij komt nog de discussie of seksuele voorlichting wel een taak van de school is. De ouders zijn in de eerste plaats verantwoordelijk.”

„Het lijkt wel alsof er juist rond het thema homo-emancipatie politiek gescoord moet worden”, constateert Moens. „Net als de besluiten over rituele slacht en over internetfiltering die dinsdag werden genomen, zegt het iets over het geestelijk klimaat dat zich aan het ontwikkelen is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer