Kerk & religie

„Gedragscode zendingswerk toont eenheid wereldkerk”

GENÈVE – De Wereldwijde Evangelische Alliantie (WEA), de Wereldraad van Kerken en het Vaticaan hebben gisteren een „historisch” document gepubliceerd met ethische richtlijnen voor het zendingswerk.

Kerkredactie
29 June 2011 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 15:37
Foto EPA
Foto EPA

”Het christelijk getuigenis in een multireligieuze wereld” is het eerste gezamenlijk opgestelde document in zijn soort in de geschiedenis van de kerk, meldt de site Christian Post. Nooit eerder werkten de vertegenwoordigers van evangelicalen, protestanten en rooms-katholieken samen aan de realisatie van een dergelijk groot document.

De deelnemers verkenden hiervoor niet alleen de Bijbelse oproep tot evangelisatie, maar ook het ethische mandaat van het christelijke getuigenis.

Het document bevat aanbevelingen met betrekking tot de gedragingen van christenen die op het zendingsveld werken en reageert tegelijk op kritiek van sommige godsdienstige gemeenschappen op wat zij zien als onethische methoden.

De lancering van het document is het sluitstuk van een vijf jaar durend gesprek tussen de WEA, de Wereldraad en het Vaticaan.

Internationaal directeur van de WEA Geoff Tunnicliffe sprak gisteren van een „historisch document” en een „historisch moment” voor de drie overlegorganen, die samen meer dan 90 procent van de wereldwijde christenheid vertegenwoordigen. Hij hoopt dat de gedragscode een aansporing is voor christenen om opnieuw hun opdracht tot zending en eenheid op te pakken.

Dr. Olav Fykse Tveit, directeur van de Wereldraad van Kerken, noemt het document een getuigenis van de zoektocht naar eenheid.

Het zal het gezamenlijke christelijke getuigenis van het Evangelie krachtiger maken, stelt hij. „ Het christelijke getuigenis vraagt om een christelijke houding.”

Kardinaal Jean-Louis Tauran van de Vaticaanse raad voor interreligieuze dialoog, benadrukte het belang van een gezamenlijk geluid nu christenen in de verkondiging van het Evangelie voor nieuwe uitdagingen staan en er pogingen worden gedaan om het geloof te privatiseren. „Vandaag maken we geschiedenis.”

De preambule van het document begint met de stelling dat zending tot het wezen van de kerk behoort.

„Het verkondigen van Gods Woord en getuigen in de wereld is essentieel voor iedere christen”, staat er. „Tegelijk is het noodzakelijk om dit te doen volgens de beginselen van het Evangelie, met respect en liefde voor alle mensen.”

De twaalf beginselen die het document onder meer bevat, houden christenen voor om te handelen in Gods liefde, geweld te verwerpen en te leven in integriteit, mededogen en nederigheid.

Het is belangrijk, zegt Tveit, dat christenen getuigen met hetzelfde respect dat Christus toonde voor de mensen om Hem heen.

In de gedragscode zijn verder zes aanbevelingen opgenomen voor christenen, kerken en zendingsorganisaties: bouw respect en vertrouwen op in de relatie met mensen van alle religies, versterk godsdienstige identiteit en geloof en verdiep intussen kennis en begrip van andere religies, pleit voor rechtvaardigheid en respect voor het algemeen belang, doe een beroep op overheden om godsdienstvrijheid te garanderen voor alle mensen, bid voor het welzijn van de buren en erken dat gebed een integraal onderdeel is van het christelijke leven en christelijke zending.

Als het gaat om bekering –een gevoelig punt voor sommige mensen die een andere godsdienst aanhangen– benadrukken de leiders van de kerkelijke overlegorganen het recht om te kiezen.

„Bekering kan aan niemand worden opgelegd”, zei Tveit. „ Ik hoop dat deze boodschap, die we via dit document overbrengen, duidelijk is.”

Kardinaal Tauran voegde hieraan toe: „Bekering staat God vrij en staat de mensen vrij. Bekering is een mysterie. We kunnen die niet programmeren.”

Tunnicliffe (WEA) gaf aan dat er „in bepaald opzicht niets nieuws” in het nu gepubliceerde document staat, maar voegde hieraan toe dat het geschrevene nooit eerder zo helder gesteld is.

De deelnemende Rooms-Katholieke Kerk vertegenwoordigt 1,1 miljard christenen wereldwijd. Bij de oecumenische Wereldraad van Kerken zijn 349 kerken en denominaties aangesloten met in totaal 560 miljoen leden. De Wereldwijde Evangelische Alliantie representeert naar eigen zeggen rond de 600 miljoen evangelicalen. Deze organisatie en Wereldraad van Kerken zetelen beide in Genève.

Een samenvatting van de gedragscode is onder meer te zien op de homepage van de WEA.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer