Kerk & religie

Ds. W. C. Meeuse uit Bilthoven met emeritaat

BILTHOVEN – Als jongen meende Wim Meeuse al een roeping te hebben om predikant te worden. Na een technische studie werd hij echter docent op een middelbare school. Op ongedachte wijze belandde hij als 47-jarige toch op de kansel. „De Heere wees de weg en ik moest volgen.”

24 June 2011 19:51Gewijzigd op 14 November 2020 15:33
Ds. W. C. Meeuse in de pastorie in Bilthoven. Foto RD, Henk Visscher
Ds. W. C. Meeuse in de pastorie in Bilthoven. Foto RD, Henk Visscher

De dozen staan gepakt in de Bilthovense pastorie van de hervormde predikant. Alleen in de huiskamer staan de meubels nog op zijn plek. De predikant en zijn vrouw hebben het druk met de aanstaande verhuizing naar een appartement in Sliedrecht.

De 67-jarige predikant neemt zondag wegens emeritaat afscheid van Bilthoven. Op verzoek van de kerkenraad diende hij na zijn 65e verjaardag de bijzondere wijkgemeente De Ark twee jaar langer dan aanvankelijk beoogd.

Ds. Meeuse heeft een band met Bilthoven. Hij woonde voor zijn predikantschap al in de omgeving, maar ervaart ook verbondenheid met de gemeente die hij vanaf 2003 dient. „Toen ik beroepen werd, was hier een hervormd-gereformeerde kring. In 2006 is dat een wijkgemeente van bijzondere aard geworden. In dat proces, maar ook rondom het ontstaan van de Protestantse Kerk, zijn de contacten in de gemeente verdiept.”

De predikant diende gedurende zijn twintigjarige ambtelijke loopbaan drie gemeenten. Sint Annaland (1991), Wilnis (1998) en Bilthoven (2003). Hij denkt met genoegen zijn eerste gemeente, „Als gezin hebben we ervaren hoe Sint Annaland op onze weg is geplaatst. Al bij het eerste contact werd gesproken over het leven met de Heere. Het was een fijne periode.”

De gang naar Wilnis leverde de predikant het nodige werk op. „Dat was een bruisende gemeente met veel jongeren. Er woonden tuinders, maar ook forensen die in Amsterdam werkten. Met veel genoegen woonden en werkten we daar. Ik dacht dat het mijn laatste gemeente zou zijn. Na verloop van tijd groeide de last van de gemeente me echter boven het hoofd. Ik zag het als gebedsverhoring dat ik een beroep kreeg uit Bilthoven.”

De predikant publiceerde in 2003 onder de titel ”Kohlbrugge en de kerk” een boek over de 19e-eeuwse prediker dr. H. F. Kohlbrugge. „Ik ben gegrepen door de manier waarop hij erover spreekt dat alles in Christus is volbracht. Niet alleen de rechtvaardigmaking, maar ook de heiligmaking. Zelf preek ik niet zonder meer in de lijn van Kohlbrugge, maar voel wel geestelijke verwantschap. Kohlbrugge wordt een ‘onheilige heilige’ genoemd, omdat hij stelt: „Ik ben heilig in Christus, Hij bekleedt mij met Zijn heiligheid en gerechtigheid.” Dat spreekt mij aan. Paulus zegt: Hoe meer ik naar mezelf kijk, hoe meer zonde ik zie. Dat betekent niet dat hij meer ging zondigen, maar de zonden die hij deed, werden voor zijn beleving steeds groter.”

Een mens leert zijn zonde kennen op Golgotha, meent ds. Meeuse. „Daar heeft Christus alles volbracht. De Heilige Geest wil het verlossingswerk van Christus toepassen. Het was voor mij een ontdekking dat ongeloof schuld is. Daarom was de tekst bij mijn intredepreek in Sint Annaland ook Johannes 16:8: „En Die, gekomen zijnde, zal de wereld overtuigen van zonde, en van gerechtigheid, en van oordeel.” Wij brengen daar zo veel ‘ja maars’ tegen in. Dat doet de duivel ook. Wij willen er altijd iets bij hebben. Ik pleit niet voor een conclusiegeloof. Zalig worden is een eenzijdig Godswerk. Maar Calvijn zegt wel: We moeten God voor waarachtig houden. Dat is een levensles.”

Naast het boek over Kohlbrugge schreef de predikant ook een boek over het lezen van de Bijbel, onder de titel ”Leer ons lezen”. Hij wil daarmee het persoonlijk Bijbellezen stimuleren en geeft praktische adviezen. „Het is van groot belang om ons te verdiepen in de Schrift en de vraag te stellen: Wat heeft de Heere tot ons te zeggen. Hij werkt immers door Woord en Geest.”

Ds. Meeuse voelt zich nog altijd verwant met de Gereformeerde Gemeenten, de kerk waarin hij opgroeide. Zijn broer C. J. Meeuse is er predikant. „Als ik in een gereformeerde gemeente werd uitgenodigd om te preken, zou ik het zeker doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer