Binnenland

„Gedoogbeleid kan ook als wiet harddrug is”

DEN HAAG (ANP) – Zware wiet en hasj aanmerken als harddrug hoeft niet het einde te betekenen van het Nederlandse gedoogbeleid. Het assortiment van de coffeeshops zal wel moeten veranderen. Dat zei Henk Garretsen, voorzitter van een commissie die vrijdag een advies over drugs aan het kabinet uitbracht.

24 June 2011 19:29Gewijzigd op 14 November 2020 15:33
Foto ANP
Foto ANP

De hoogleraar gezondheidszorgbeleid aan de Universiteit van Tilburg stelt voor hennep en hasj waarin meer dan 15 procent van de werkzame stof THC zit, als harddrugs te bestempelen. Die mogen dan niet meer over de toonbank gaan in een coffeeshop.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is bezorgd over zeer sterke soorten hasj en wiet. Ze liet vrijdag merken dat er een goede kans is dat ze een advies overneemt om sterke cannabis tot harddrugs te betitelen. Ze voelde ook veel voor een meldpunt dat de nieuwste trends in het gebruik van verdovende middelen in kaart kan brengen en kan waarschuwen voor de risico’s

Nu lig het THC-gehalte van nederwiet, dat goed is voor bijna driekwart van de verkoop, tussen de 15 en 18 procent. De risico’s op verslaving en psychotische stoornissen wordt dan te hoog, vindt de commissie. De bedoeling is dat het gehalte weer teruggaat naar gemiddeld 11 tot 12 procent.

Het Platform Cannabisondernemingen Nederland vindt het onzinnig om sterke cannabis tot harddrug te betitelen. „Aan wiet en hasj is nog nooit iemand overleden. Het heeft een lage giftigheid, iets wat we niet kunnen zeggen van alcohol. Whisky of andere sterkedrank komt toch ook niet op de lijst van harddrugs te staan?”, aldus voorzitter Willem Panders van de organisatie.

Het platform is overigens al jaren voorstander van officiële controle van cannabis, niet alleen op THC, maar ook op bijvoorbeeld meststoffen. „Dan weten mensen ook dat als er meer THC in zit, ze minder moeten roken, wat weer beter is voor de volksgezondheid. Nu krijgen klanten ook al productinformatie in de shop maar die is niet zo precies.”

Het rapport van de commissie Garretsen bevatte nog andere aanbevelingen. Zo zou de partydrug GHB ook wel eens een harddrug kunnen worden. Volgens de commissie wordt het gebruik van het voormalige narcosemiddel zo zorgwekkend dat te overwegen valt het niet langer als softdrug te zien.

De commissie beveelt ook aan nog eens naar het middel qat te kijken, dat nu als softdrug wordt gezien. Omringende landen zijn veel strenger tegen de bladeren en takjes die vooral door Somaliërs worden gebruikt. Daardoor dreigt Nederland een doorvoerhaven voor dit middel te worden.

Xtc is minder schadelijk voor de gezondheid dan eerst werd aangenomen, maar de commissie wil dit middel toch als een harddrug blijven zien gezien de omvang van de illegale productie en de betrokkenheid van georganiseerde criminaliteit.

De Opiumwet kent twee lijsten voor verdovende middelen. Op de eerste lijst staan middelen met een onaanvaardbaar risico, de harddrugs. De softdrugs vormen de andere lijst . De opdracht van de commissie was om te bekijken of dit systeem nog voldoet. De conclusie is dat dit nog steeds het geval is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer