Voorzitter rk-misbruikcommissie stapt op
Oud-gouverneur Frank Keating van de Amerikaanse staat Oklahoma treedt af als voorzitter van de commissie die de Amerikaanse bisschoppen hadden ingesteld om het seksueel misbruik door priesters in de RK-Kerk tegen te gaan. Vorige week had Keating in een vraaggesprek met de Los Angeles Times de bisschoppen uit Californië vergeleken met de maffia in hun pogingen het pedofilieschandaal in de doofpot te stoppen.
Een woordvoerder van Keating, die zelf geen commentaar wilde geven, maakte het aftreden bekend, meldde maandag The New York Times. De meerderheid van de dertien leden tellende commissie, allen vooraanstaande rooms-katholieken, was van mening dat de positie van de voorzitter onhoudbaar was geworden.
Keating had in het interview rechtstreeks kritiek geuit op kardinaal Roger Mahony, aartsbisschop van Los Angeles, omdat die weigert persoonsdossiers van omstreden priesters aan de openbare aanklager te overhandigen. Daarop oefende Mahoney via zijn website druk op Keating uit om af te treden.
Kort na zijn aantreden als voorzitter zei Keating dat in bisdommen waar de bisschop te weinig tegen het seksueel misbruik doet, de gelovigen de mis zouden moeten boycotten. Ook kondigde hij aan dat zijn commissie „niet alleen het gedrag van de priesters, maar ook dat van de bisschoppen” zal onderzoeken.
„Veel gelovigen delen de mening van Keating dat sommige bisschoppen nog steeds de aanklagers tegenwerken en bewijzen achterhouden”, aldus een netwerk van slachtoffers van seksueel misbruik door priesters in een verklaring. „De frustratie die Keating in het interview verwoordde, wordt door veel leken en slachtoffers gedeeld.”
Jim Post, voorzitter van de lekenorganisatie Voice of the Faithful (Stem van de gelovigen), zei te verwachten dat het vertrek van Keating voor de bisschoppen averechts zal uitpakken. „Er komt nu meer druk op de commissie om een rapport uit te brengen dat gedegen en geloofwaardig is.” De lekenbeweging werd na het uitbreken van het seksschandaal begin vorig jaar opgericht.
De Amerikaanse bisschoppen komen deze week voor hun halfjaarlijkse vergadering in St. Louis bijeen. De hoop dat ditmaal het priesterschandaal niet de meeste aandacht zou trekken, is na het aangekondigde aftreden van Keating vervlogen.
De seksschandalen in de RK-Kerk in Amerika zorgden de afgelopen jaren voor veel commotie in de wereldwijde RK-Kerk. De Amerikaanse bisschoppen besloten vorig jaar dat elke priester die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik, uit zijn functie wordt gezet. Volgens een enquête in opdracht van de Washington Post is tweederde van de Amerikaanse rooms-katholieken van mening dat de bisschoppen in hun richtlijnen niet ver genoeg gaan om kinderen tegen pedofiele priesters te beschermen. Van de niet-rooms-katholieken heeft zelfs driekwart deze mening. Ruim 80 procent van de rooms-katholieken is van mening dat een bisschop die pedofiele priesters naar een andere parochie heeft overgeplaatst in plaats van hen bij justitie aan te geven, moet aftreden. Een even groot percentage vindt dat de kerk zulke bisschoppen tot aftreden moet dwingen als zij dat niet vrijwillig doen.
Frank Keating maakte eens in een interview duidelijk dat niemand zal worden ontzien. „Wij zullen niet alleen het gedrag van de priesters onderzoeken, maar ook dat van de bisschoppen.” De Amerikaanse justitie vertoonde echter in het algemeen weinig bereidheid een bisschop voor de rechter te brengen, ook met het oog op de grondwettelijke scheiding tussen kerk en staat. Bovendien beschikten de twee aartsbisschoppen die in deze zaak het meest onder vuur liggen, kardinaal Law uit Boston (die later het veld moest ruimen) en kardinaal Egan uit New York, over machtige vrienden in het Vaticaan. Een bisschop is volgens hen alleen aan de paus verantwoording schuldig.