Binnenland

Leerdam vecht voor behoud van watertoren

LEERDAM – Inwoners en gemeentebestuur van Leerdam hebben geschokt gereageerd op de sloopaanvraag die drinkwaterbedrijf Oasen onlangs heeft ingediend voor de Leerdamse watertoren.

André Bijl
23 June 2011 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 15:32
De watertoren in Leerdam. Voor het 50 meter hoge gebouw is bij de gemeente een sloopaanvraag ingediend. Foto André Bijl
De watertoren in Leerdam. Voor het 50 meter hoge gebouw is bij de gemeente een sloopaanvraag ingediend. Foto André Bijl

Inmiddels lijkt het erop dat de manoeuvre van eigenaar Oasen vooral bedoeld is als tactische zet in de onderhandelingen met de gemeente. Volgende maand gaan het drinkwaterbedrijf en het gemeentebestuur opnieuw om de tafel.

Oasen uit Gouda is al langere tijd bezig zijn watertorens te verkopen. Afgelopen najaar werden de torens in Nieuw-Lekkerland en Meerkerk van de hand gedaan; begin dit jaar ging de Leerdamse toren in de stille verkoop. Maar vooralsnog staan de kopers niet te dringen.

Volgens Oasenwoordvoerder Joost van Luijt is het grootste probleem dat de grond waarop de toren staat ”nutsvoorziening” als bestemming heeft en dat aspirantkopers daarom bang zijn dat ze niets kunnen beginnen met hun toekomstig bezit.

Om de mogelijkheden te vergroten, heeft Oasen een sloopvergunning aangevraagd, zodat het 50 meter hoge gebouw uit 1929 zo nodig tegen de vlakte kan.

Die aanvraag zorgde voor onrust in de glasstad. In allerijl werd het Comité tot Behoud van de Watertoren opgericht. Deze actiegroep verzet zich met hand en tand tegen de eventuele sloop, bundelt het plaatselijke verzet en heeft een e-mailadres waarop sympathisanten van ver buiten Leerdam hun steun betuigen of suggesties doen voor het toekomstig gebruik van de watertoren.

„Een echte Leerdammer is opgegroeid met die toren. Het is uit alle windstreken het eerst wat je ziet. En afgezien van dat sentiment is het een uniek gebouw. Zo is er maar één in 
heel Nederland. Onderzoek heeft uitgewezen dat de tekeningen van de omliggende huizen en de toren door Berlage zelf zijn bekeken”, aldus comitéwoordvoerder T. Meijdam. Volgens zijn informatie zijn er inmiddels vier potentiële kopers en past de aanvraag van de sloopvergunning bij het „steekspel” dat het college en Oasen opvoeren. „Voor ons staat één ding vast: die toren hoort bij Leerdam en we zullen er alles aan doen om hem voor de stad te behouden.”

Zijn club krijgt inmiddels steun van het Cuypersgenootschap. Deze landelijke stichting vraagt het college de toren aan te wijzen als gemeentelijk monument, omdat het gebouw „als landmark beeldbepalend is voor Leerdam en omgeving.”

Inmiddels heeft ook het Leerdamse college bij monde van burgemeester Molkenboer laten weten er alles aan te willen doen om de watertoren te behouden. Volgens de burgemeester is de gemeente –om potentiële kopers ter wille te zijn– best bereid het bestemmingsplan te wijzigen. „Maar dan moeten er eerst stedenbouwkundige randvoorwaarden voor deze locatie worden opgesteld. Nu bedenkt iedereen maar wat. Dat hebben we Oasen al eerder laten weten, maar dat is toen terzijde geschoven. Maar we blijven bereid tot een gesprek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer