Imam: „Interreligieuze dialoog te soft”
De dialoog tussen christenen en moslims in Nederland is te soft. De verschillen tussen beide religies worden te veel weggepoetst.
Dat zei imam M. Hulusi Unye uit Amersfoort maandag tijdens een ontmoetingsbijeenkomst voor imams en pastores in Utrecht.
„Als we bij elkaar komen, praten we meestal over oppervlakkige zaken of er wordt benadrukt dat we in dezelfde God geloven. Ik wil graag meer diepgang.” In gesprekken met christenen komt de christelijke identiteit meestal „niet zo best” uit de verf, vindt hij.
Dialoog met de islam is veelal een aangelegenheid van progressieve christenen. Zij relativeren vaak al op voorhand hun eigen identiteit, constateerde ds. H. Veldhuis, hervormd predikant uit Culemborg. „Dat belemmert de dialoog. Moslims zien de moderne vaagheid van christenen als een teken van zwakte. Christenen zullen met meer moed en oprechtheid moeten uitkomen voor hun geloofsovertuiging. Anders kunnen ze niet meer samen met onder anderen moslims dragers blijven van de normen en waarden van de samenleving.”
Het zou volgens ds. Veldhuis goed zijn als de Raad van Kerken in Nederland, die de bijeenkomst organiseerde, probeert ook behoudende kerken bij het gesprek te betrekken.
Zo’n twintig imams van Milli Görüs Noord-Nederland kwamen voor de dialoog naar Utrecht, maar er waren slechts een paar predikanten aanwezig.