Binnenland

Meer autisme in technologieregio Eindhoven

CAMBRIDGE/EINDHOVEN (ANP) – Onder kinderen in de regio Eindhoven komen drie tot vier keer vaker autismestoornissen voor dan in de omgeving van Haarlem en Utrecht. Een inventarisatie door het Autism Research Centre van de Universiteit van Cambridge op basis van informatie van 62.505 Nederlandse kinderen op 369 scholen heeft dat uitgewezen. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het Journal of Autism and Developmental Disorders.

20 June 2011 13:05Gewijzigd op 14 November 2020 15:29

Onder schooljeugd in Eindhoven, Waalre en Veldhoven is autisme gediagnosticeerd bij 229 op 10.000 kinderen. In de controleregio’s Haarlem en Utrecht is dat significant minder (respectievelijk 84 en 57). Het onderzoek is uitgevoerd om de theorie te testen dat er vaker autisme voorkomt in een regio met veel technologische bedrijven en kenniswerkers. In Eindhoven is 30 procent van de banen in de ICT of techniek. In Utrecht en Haarlem is dat veel minder.

De uitkomst past in het idee dat ouders met werk in vakgebieden als informatica, natuurkunde en wiskunde een groter risico lopen dat ze een kind krijgen met een autismestoornis. Eerder werd al gevonden dat studenten in technische en natuurwetenschappen meer autistische karaktertrekken hebben dan studenten in andere vakgebieden.

Onderzoekster Rosa Hoekstra sprak maandag over een vrij overtuigend groot verschil. Maar nader onderzoek moet alternatieve verklaringen falsificeren om écht harde conclusies te trekken, legde ze uit.

De onderzoekers willen bijvoorbeeld de diagnoses bij kinderen evalueren. Hoekstra noemde het onderzoek heel erg relevant om aan kinderen passend onderwijs en goede zorg te kunnen bieden. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat autismestoornissen in Utrecht en Haarlem minder snel worden ontdekt.

Het plan voor vervolgonderzoek in de drie regio’s moet nog worden uitgewerkt en gefinancierd en zal minimaal vier jaar duren, kondigde Hoekstra aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer