Onderzoek GKV naar vrouw in ambt
Harderwijk – De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) gaan onderzoeken of het op grond van de Schrift geoorloofd is om vrouwen te benoemen in de ambten van diaken, ouderling of predikant.
Dat heeft de generale synode van de GKV zaterdag in Harderwijk besloten.
In het onderzoek betrekken de GKV de resultaten van bezinning en besluitvorming van kerkenraden. Ook geven zij aandacht aan uitspraken van verwante kerken in binnen- en buitenland over de vrouw in het ambt. Zo besloten de Christelijke Gereformeerde Kerken in 1998 de ambten niet open te stellen voor vrouwen, maar de kerken wel op te roepen “van de diensten van zusters van de gemeente optimaal gebruik te maken.” De Nederlands Gereformeerde Kerken gaven in 2004 wel groen licht voor vrouwelijke ouderlingen en (op termijn) vrouwelijke predikanten.
De GKV bezinnen zich al enkele jaren over de plaats van vrouwen in de eredienst. De landelijke kerkvergadering boog zich zaterdag opnieuw over een rapport van deputaten “m/v in de kerk”, nadat de besprekingen vorige week min of meer waren vastgelopen. Toen bleken de synodeleden heel verschillend te denken over de vrouw in het ambt en over de route die de GKV nu moeten gaan volgen. Sommige synodeleden zien verdere studie niet zitten; anderen willen verdergaan op de ingeslagen weg.
Adviseur prof. dr. M. te Velde benadrukte zaterdag het belang van een eensgezind besluit. De hamvraag is volgens hem wat de synode moet doen als er niet voldoende eenstemmigheid wordt verkregen. ‘Welke gezamenlijke uitspraken en afspraken zijn er dan toch mogelijk en nodig?’
Ds. J. Ophoff (Zwijndrecht) vindt echter een duidelijke synode-uitspraak over de vrouw in het ambt ‘een veel te optimistisch doel.’ Hij stelde voor contact te zoeken met kerkenraden die worden geconfronteerd met vragen naar de dienst van vrouwen in de kerk. Vervolgens dienen de kerken gezamenlijk een besluit te nemen over vrouwelijke ambtsdragers. De synode nam zijn voorstel niet over.
Deputaten vroegen de synode te onderzoeken of het op grond van de Schrift verantwoord is ‘te handhaven dat het ambt van predikant en van ouderling uitsluitend openstaat voor broeders uit de gemeente.’ Op aangeven van ouderling H. Aartsma koos de synode voor een andere formulering: ‘Is het op grond van de Schrift geoorloofd naast broeders ook zusters uit de gemeente te benoemen in het ambt van ouderling en predikant?’
Dat in de huidige situatie het ambt van ouderling en predikant open staat voor broeders in de gemeente, gebeurt reeds op grond van de Schrift, betoogde ouderling Aartsma. Het is volgens hem niet de bedoeling de zogeheten Schriftgronden kritisch te bekijken. ‘Dat kan impliceren dat we mogelijk een verkeerde weg hebben bewandeld. Dat zal moeilijk te verteren zijn binnen de kerken.”